Svijet 30.01.2023.

Međunarodna federacija: Svijet opasno nespreman za buduće pandemije

ČITANJE: 1 minuta

Svijet je “opasno nespreman” za buduće pandemije, upozorila je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) u izvještaju koji poziva zemlje da ažuriraju svoje planove pripravnosti do kraja godine.

U izvještaju o svjetskim katastrofama za 2022. IFRC je upozorio da su “sve zemlje i dalje opasno nespremne za buduće epidemije” uprkos tome što je kovid-19 ubio više ljudi nego bilo koji potres, suša ili uragan u istoriji.

“Iduća pandemija mogla bi biti iza ugla. Ako iskustvo s kovidom-19 ne bude ubrzalo naše korake u pripravnosti, što hoće” upitao je Jagan Chapagain, glavni sekretar IFRC-a, najveće svjetske mreže za odgovor na katastrofe.

“Neće biti izgovora”

“Neće biti izgovora za nastavak nespremnosti nakon užasne tri godine”, dodao je. Zemlje bi trebalo da preispitaju svoje zakonodavstvo kako bi obezbijeile usklađenost s planovima pripravnosti za pandemiju do kraja 2023. i usvoje novi ugovor i revidirane međunarodne zdravstvene propise do 2024. godine kako bi se više ulagalo u spremnost lokalnih zajednica, navodi se u izvještaju.

Preporuka je da zemlje povećaju izdvajanja za domaće zdravstvo za jedan posto bruto domaćeg proizvoda i da se na globalno finansiranje zdravstva izdvaja najmanje 15 milijardi dolara godišnje, što je Chapagain opisao “dobrim ulaganjem”.

“Važno je imati političke volje da se tome posvetimo. Ako je ima, moguće je”, rekao je, prenosi Index.

Oznake: Pandemija