Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu – CMBEBIH 2019

Treća Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu – CMBEBIH 2019 svečano je otvorena danas u Banjaluci.

Konferencije za cijelu Bosnu i Hercegovinu  je okupila najeminentnije naučnike današnjice, njih 500 iz 45 zemalja svijeta i da su je podržali svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u obraćanju na otvaranju Konferencije istakao je da najbolji stručnjaci u oblasti medicinskog I biološkog inžinjeringa danas dolaze upravo iz Bosne i Hercegovine, što BiH stavlja u lidersku poziciju u ovom naučnom polju i otvara prostor za razvoj ove industrije i zapošljavanje mladih, obrazovanih ljudi iz naše zemlje.

Predsjedavajući Dodik je naglasio da i sama EU danas ne prepoznaje biomedicinski inžinjeriing kao zasebnu profesiju. Ipak, Bosna i Hercegovina, naglasio je, radiće aktivno na prepoznavanju ove profesije i naučne discipline za dobrobit građana i države Bosne i Hercegovine u smikslu likderstva u ovoj naučno-stručnoj oblasti.

Sekretarka Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Biljana Čamur Veselinović naglasila je da je 2015. godine, kada je  održana prva međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu u BiH, počela nova era napretka u ovom naučnom polju. Konferencija otvara nove prilike za saradnju između univerziteta, kompanija usmjerenih na istraživanje i medicinskih instituta.

Konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu uspješno spaja naučna i stručna znanja i postignuća koja se primjenjuju u svakodnevnom životu, u medicinskim ustanovama. Iako jedna od zemalja sa izuzetnim stručnjacima u ovom polju Bosna i Hercegovina ima najmanji broj inžinjera u oblasti biomedicinskog inžinjeringa na cijelom Balkanu. Istakao je to minister za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, Srđan Rajčević. Posebnu pažnju treba obratiti na obrazovni sistem, kako bi većem broju budućih stručnjaka bilo omogućeno sticanje znanja i vještina kroz adekvatne obrazovne programe u ovoj oblasti, naglasio je minister Rajčević.

O primjeni biomedicinskog inžinjeringa u zdravstvenim ustanovama u BiH govorio je ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske, Alen Šeranić. Većina operativnih zahvata koji se svakodnevno obavljaju u zdravstvenim ustanovama u cijelom svijetu pa i u Bosni i Hercegovini, naglasio je,  bilo bi nemoguće bez biomedicinskog inžinjeringa. I to je dovoljan razlog, kazao je minister Šeranić, da se u ovu oblast usmjeri više znanja, sredstava, energije i truda sa svih nivoa.

Konferenciju podržavaju i u njenom radu aktivno učestvuju predstavnici najvažnijih međunarodnih institucija za biomedicinski inžinjering. Profesor Ernesto Iadanza, predstavnik Međunarodne Federacije za medicinski i biološki inžinjering istakao je da je prema njihovom nedavno provedenom istraživanju, broj inžinjera u ovoj oblasti u svijetu dostigao jedan milion a da je njihova uloga u zdravstvenoj zaštiti i sistemu nemjerljiva i nezamjenjiva. S posebnim zadovoljstvom osvrnuo se na saradnju sa Društvom za medicinski i biološki inžinjering BiH, koja je postala svakodnevna.

Održavanje konferencije podržao je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci. Dekan ovog fakulteta i dopredsjedavajući konferencijom, profesor Ranko Škrbić, naglasio je značaj učešća ove obrazovne institucije u ovoj konferenciji i naglasio da je biomedicinski inžinjering potpuno promijenio percepciju medicine I zdravstvenog sektora uopšte. Najavio je aktivnji angažman kako bi u ne tako dalekoj budućnosti i u Banjaluci bio otvoren Instituit za biomedicinski inžinjering.

A da nauka ne može sama i nikako ne može bez trajnog ulaganja i investicija odavno je poznato. Prvi čovjek i idejni tvorac ove konferencije, predsjednik Društva za mediocinski i biološki inžinjering Bosne i Hercegovine, profesor Almir Badnjević istakao je da je Bosna i Hercegovina posljednja zemlja na listi po ulaganjima u nauku. Vrijeme je da se to promijeni, naglasio je i pozvao da se malo više ulaže u nauku, za još bolje rezultate. Učesnike konferencije pozvao je da maksimalno iskoriste sve sadržaje konferencije u naredna tri dana, upoznaju se sa najnovijim dostignićim a, projektnim mogućnostima, partnerima sa kojima mogu aplicirati na grantove, te mogućnosti za stipendiranje i zapošljavanje. Najavio je narednu, 4. CMBEBiH konferenciju u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, te veliku MEDICON konferenciju 2022. godine.

Treća međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu u Banja Luci sa pratećim sadržajima traje do subote, 18. maja.

Nova pravila za ponovno otvaranje svih vrsta turističkih objekata u Grčkoj

Ljetnja sezona u hotelima i odmaralištima u Grčkoj otvara se 15. juna, a Nacionalna organizacija za javno zdravlje u Grčkoj dala je nova pravila za ponovno otvaranje svih vrsta turističkih objekata. Ono po čemu će se ove godine ljetovanje u Grčkoj razlikovati je odmor bez privatnosti jer će gosti biti nadgledani. Pored toga, moraće sami

KOJA JE TAJNA RUSKOG GRADA Odbili da uvedu mjere, a nemaju zaraženih

U ruskom gradu Sajansku u Irkutskoj oblasti nije zabilježen nijedan slučaj virusa korona, iako je gradonačelnik Oleg Borovski odbio da uvede ograničavajuće mjere, prenosi “KP.RU”. U gradu sve vrijeme rade saloni ljepote, vrtići, pa čak i tržni centri. Kako se navodi, škole su ipak zatvorili, “isključivo zbog interesovanja za učenje na daljinu”, kao i restorane

OBRT U PODGORICI: Crnogorci sada pozivaju Srbe da dođu

Odluka o tome sa kojim ce državama biti otvorene granice, a koju bi u četvrtak trebalo da donese Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, biće zasnovana na epidemiološkim standardima, izjavio je daanas premijer Crne Gore Duško Marković. On je istakao da u toj odluci neće biti nimalo politike. “Naš je cilj zdravlje, a ne samo

Smijenili reisa nakon što je oženio 50 godina mlađu ženu?

Dvije trećine Rijaseta Islamske religiozne zajednice (IRC) Sjeverne Makedonije glasalo je za smjenu reisa Sulejmana Redžepija sa položaja velikog muftije, saopštio je gostivarski muftija Šaćir Fetai, navodi agencija MIA. Fetai je dodao kako će on privremeno vršiti dužnost predsjednika IZ-a, sve dok se ne steknu uslovi za izbor novog poglavara. Pravi razlog za smjenu reisa,

NASTAVLJENO ULJEPŠAVANJE BANJALUKE: Grb Grada ispred Palate (FOTO)

Banjaluka će sutra, 28. maja, obilježiti krsnu slavu grada Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan. U Sabornom hramu Hrista Spasitelja, u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama. Uoči Spasovdana još uljepšavamo naš Grad, završetkom

PRIJE ULASKA U DOM: Obavezno testiranje na korona virus za sve studente

Svi studenti u Republici Srpskoj koji planiraju da se vrate u studentske domove treba da se, prije prijavljivanja u domove, testiraju na prisustvo korona virusa (SARS-CoV-2) u pripadajućim domovima zdravlja. Ovo je predviđeno na osnovu dogovora Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Sudenti inostrani državljani