Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu – CMBEBIH 2019

Treća Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu – CMBEBIH 2019 svečano je otvorena danas u Banjaluci.

Konferencije za cijelu Bosnu i Hercegovinu  je okupila najeminentnije naučnike današnjice, njih 500 iz 45 zemalja svijeta i da su je podržali svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u obraćanju na otvaranju Konferencije istakao je da najbolji stručnjaci u oblasti medicinskog I biološkog inžinjeringa danas dolaze upravo iz Bosne i Hercegovine, što BiH stavlja u lidersku poziciju u ovom naučnom polju i otvara prostor za razvoj ove industrije i zapošljavanje mladih, obrazovanih ljudi iz naše zemlje.

Predsjedavajući Dodik je naglasio da i sama EU danas ne prepoznaje biomedicinski inžinjeriing kao zasebnu profesiju. Ipak, Bosna i Hercegovina, naglasio je, radiće aktivno na prepoznavanju ove profesije i naučne discipline za dobrobit građana i države Bosne i Hercegovine u smikslu likderstva u ovoj naučno-stručnoj oblasti.

Sekretarka Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Biljana Čamur Veselinović naglasila je da je 2015. godine, kada je  održana prva međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu u BiH, počela nova era napretka u ovom naučnom polju. Konferencija otvara nove prilike za saradnju između univerziteta, kompanija usmjerenih na istraživanje i medicinskih instituta.

Konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu uspješno spaja naučna i stručna znanja i postignuća koja se primjenjuju u svakodnevnom životu, u medicinskim ustanovama. Iako jedna od zemalja sa izuzetnim stručnjacima u ovom polju Bosna i Hercegovina ima najmanji broj inžinjera u oblasti biomedicinskog inžinjeringa na cijelom Balkanu. Istakao je to minister za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, Srđan Rajčević. Posebnu pažnju treba obratiti na obrazovni sistem, kako bi većem broju budućih stručnjaka bilo omogućeno sticanje znanja i vještina kroz adekvatne obrazovne programe u ovoj oblasti, naglasio je minister Rajčević.

O primjeni biomedicinskog inžinjeringa u zdravstvenim ustanovama u BiH govorio je ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske, Alen Šeranić. Većina operativnih zahvata koji se svakodnevno obavljaju u zdravstvenim ustanovama u cijelom svijetu pa i u Bosni i Hercegovini, naglasio je,  bilo bi nemoguće bez biomedicinskog inžinjeringa. I to je dovoljan razlog, kazao je minister Šeranić, da se u ovu oblast usmjeri više znanja, sredstava, energije i truda sa svih nivoa.

Konferenciju podržavaju i u njenom radu aktivno učestvuju predstavnici najvažnijih međunarodnih institucija za biomedicinski inžinjering. Profesor Ernesto Iadanza, predstavnik Međunarodne Federacije za medicinski i biološki inžinjering istakao je da je prema njihovom nedavno provedenom istraživanju, broj inžinjera u ovoj oblasti u svijetu dostigao jedan milion a da je njihova uloga u zdravstvenoj zaštiti i sistemu nemjerljiva i nezamjenjiva. S posebnim zadovoljstvom osvrnuo se na saradnju sa Društvom za medicinski i biološki inžinjering BiH, koja je postala svakodnevna.

Održavanje konferencije podržao je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci. Dekan ovog fakulteta i dopredsjedavajući konferencijom, profesor Ranko Škrbić, naglasio je značaj učešća ove obrazovne institucije u ovoj konferenciji i naglasio da je biomedicinski inžinjering potpuno promijenio percepciju medicine I zdravstvenog sektora uopšte. Najavio je aktivnji angažman kako bi u ne tako dalekoj budućnosti i u Banjaluci bio otvoren Instituit za biomedicinski inžinjering.

A da nauka ne može sama i nikako ne može bez trajnog ulaganja i investicija odavno je poznato. Prvi čovjek i idejni tvorac ove konferencije, predsjednik Društva za mediocinski i biološki inžinjering Bosne i Hercegovine, profesor Almir Badnjević istakao je da je Bosna i Hercegovina posljednja zemlja na listi po ulaganjima u nauku. Vrijeme je da se to promijeni, naglasio je i pozvao da se malo više ulaže u nauku, za još bolje rezultate. Učesnike konferencije pozvao je da maksimalno iskoriste sve sadržaje konferencije u naredna tri dana, upoznaju se sa najnovijim dostignićim a, projektnim mogućnostima, partnerima sa kojima mogu aplicirati na grantove, te mogućnosti za stipendiranje i zapošljavanje. Najavio je narednu, 4. CMBEBiH konferenciju u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, te veliku MEDICON konferenciju 2022. godine.

Treća međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu u Banja Luci sa pratećim sadržajima traje do subote, 18. maja.

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.