Vijesti 23.12.2020.

MEĐUNARODNA OLIMPIJADA METROPOLA: Pet medalja za banjalučke gimnazijalce

ČITANJE: 2 minute

Na Međunarodnoj olimpijadi metropola, koja je od 16. do 22. decembra održana u banjalučkoj Gimnaziji, učenici ove srednje škole su briljirali i osvojili pet medalja, potvrdila je za “Nezavisne” Vita Malešević, direktorica Gimnazije.

Učenici srednjih škola odmjeravali su znanja iz hemije, fizike, matematike i informatike, a Gimnaziji su medalje donijeli: iz matematike Marko Jojić zlatnu i Jovan Vuković bronzanu, iz fizike Marko Vučić srebrnu i Sergej Krčmar bronzanu te iz hemije Milica Milašinović bronzanu.

U ekipnom plasmanu učenici Gimnazije osvojili su treće mjesto, dok su u ukupnom plasmanu među svim gradovima osvojili 17. mjesto, a predstavljalo ju je osam učenika.

Marko Jojić, učenik četvrtog razreda Gimnazije, koji je osvojio zlatnu medalju iz matematike na Međunarodnoj olimpijadi metropola, rekao je za “Nezavisne” da je prezadovoljan rezultatom te da je ponosan na sebe.

“Radili smo dva dana po četiri i po sata. Svaki dan smo imali tri zadatka koji su poredani po težini i ja sam uspio da ih riješim i osvojim zlatnu medalju. Učestvovao sam i prošle i pretprošle godine na ovoj olimpijadi, pretprošle sam osvojio bronzu, a prošle srebro, tako da sam sada dočekao i zlato”, naglasio je Jojić.

Maleševićeva je istakla da su na Međunarodnoj olimpijadi metropola učestvovale 33 metropole iz svijeta, među kojima su Bukurešt, Beograd, Hongkong, Moskva, Krakov, Istanbul, Zagreb, Sofija, Singapur i Baku.

“Organizacija događaja u Gimnaziji prošla je bez greške iako smo sve morali srediti za tri dana. Prvi dan je bilo ekipno takmičenje, svi učenici su odgovarali na ista pitanja zajedno i to je trajalo dva i po sata, sljedeći dan je bilo odgovaranje teorije, dok je jedan dan bio rezervisan za rješavanje zadataka koje je trajalo oko pet časova”, objasnila je Maleševićeva.

Dodala je da je svaki predmet imao svog lidera, odnosno profesora koji je pratio njihov rad.

“Ugrađeni su posebni programi u računare, tako da su iz Moskve, organizatora ove olimpijade, u svakom trenutku mogli pratiti kakvo je stanje i šta učenici rade”, rekla je Maleševićeva.

Takmičenje je trebalo da bude održano u Moskvi, ali je ove godine zbog epidemije virusa korona održano u svakoj metropoli koja je učestvovala.

Tako je ove godine, umjesto u Moskvi, u Gimnaziji u Banjaluci ovo prestižno takmičenje održano za sve učesnike iz Banjaluke.

Prošle godine na Međunarodnoj olimpijadi metropola održanoj u Moskvi gimnazijalci su ostvarili zapažen rezultat, kada su osvojili srebro i bronzu iz matematike, bronzu iz fizike i dvije bronze iz informatike, a u ekipnom plasmanu zauzeli su treće mjesto.

(Nezavisne)

Oznake: Gimnazija