Politika 15.02.2021.

Međunarodna zajednica: Ne odgađajte proces, gradonačelnika Mostara izaberite po važećem statutu

ČITANJE: 2 minute

U zajedničkoj izjavi Evropske unije u BiH, Ureda visokog predstavnika, Misije OSCE-a u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva o izboru gradonačelnika Mostara može se zaključiti da pozivaju na okončanje procesa po važećim propisima.

Ti važeći propisi podrazumijevaju da se gradonačelnik Mostara izabere po trenutnom stututu grada, što u praksi znači da ideja o rotiranju pozicije gradonačelnika, što je bio prijedlog Bh. bloka i Koalicije za Mostar, otpada, piše Klix.

“Način izbora gradonačelnika Grada Mostara je jasno propisan statutom i važećim poslovnikom. Pozivamo sve gradske vijećnike da dalje ne odgađaju ovaj proces, da pokažu odgovornost i da brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom na sljedećoj sjednici”, jasno je navedeno u zajedničkom pismu predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ovakav stav se može tumačiti u kontekstu okončavanja izbora gradonačelnika u skladu s trenutnim stanjem na terenu, a to je izbor između Marija Kordića (HDZ) i Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar).

“Pozdravljamo konstruktivan dijalog svih vijećnika o zajedničkom programu s konkretnim mjerama, s namjerom da se poboljša funkcionalnost Grada Mostara i ispune očekivanja građana”, istakli su u zajedničkom pismu.

Iako je jasno da su u ovom pismu ambasadori kurtoazno poručili da pozdravljaju sve konstruktivne prijedloge, prvi dio pisma jasno eliminira opciju rotiranja pozicije gradonačelnika, jer bi se za takvo nešto morao mijenjati Statut grada.

Međunarodnoj zajednici je u cilju da se vlast imenuje što prije, a svjesni su da bi bilo kakve ideje koje bi zakomplikovale proces stvorile još veću krizu i neizvjesnost.

Danas je i Bh. blok zvanično odustao od prijedloga rotiranja gradonačelnika, što je predloženo prije tri dana.

(E.M)

Oznake: Mostar