Politika 24.07.2020.

MEĐUNARODNI AKTERI NE DOPUŠTAJU “DALJE MRCVARENJE” Imenovanjem Cikotića završena saga o podjeli fotelja

ČITANJE: 2 minute

Glasovima 18 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potvrđeno je imenovanje Selme Cikotića na poziciju ministra bezbjednosti BiH, čime se saga oko podjele fotelja i imenovanja privodi kraju, jer su prošle sedmice imenovani i direktori agencija, piše “Srpskainfo”.

Cikotića je SDA na tu funkciju predložila nakon što je početkom juna ove godine dotadašnji ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku.

“Drama oko imenovanja završena je kada su imenovani direktori SIPA i RAK, sve ostalo su bili spinovi koji su puštani da se predstavi neka vrsta zatezanja, kao ono oko direktora UIO. Ali, sada je jasno da su kockice posložene i da je ta saga konačno završena. Ove sedmice bi trebalo da bude usvojen i Budžet BiH za 2020. godinu, jer više nema nedoumica. Uticaja imaju i međunarodni akteri koji ne dopuštaju ‘dalje mrcvaranje'”, rekla je politička analitičarka Tanja Topić za “Srpskainfo”.

Smatra da će HDZ i dalje suvereno valadati finansijskim poljem, te da ostaje još otvreno pitanje direktora OBA, ali da je za očekivati da i to bude riješeno, s obzirom da je u miru proteklo i imenovanje Cikotića, uprkos najavama HDZ da ga neće podržati.

Dodaje da je iskorišten momenat i to što je juče top tema u Republici Srpskoj bila posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pa je imenovanje prošlo mirno i “ispod radara”.

Podsjećamo, novi ministar već je bio član Savjetu ministara BiH i to u periodu od 2007. do 2012. godine, kada je bio ministar odbrane BiH. Godinu dana nakon toga radio je kao dekan Američkog državnog fakulteta na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini, a od početka novembra 2018. radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Takođe, Cikotić je bio osumnjičen zbog krivičnih djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih razboljenika, nakon čega je utvrđeno da ne postoji osnov sumnje da je osumnjičeni Cikotić počinio krivično djelo.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: Selmo Cikotić