Magazin 22.10.2019.

MEĐUNARODNI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA: Program iz cijelog svijeta pred banjalučkom publikom

ČITANJE: 3 minute

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci, koji će početi u četvrtak, ove godine održaće se prvi put bez ceremonije svečanog otvaranja. 

Kako organizatori Festivala kažu, odlučili su se na ovakvu odluku kako bi upozorili da se tradicionalne filmske manifestacije u Republici Srpskoj ne mogu održavati sa minimalnim finansijskim sredstvima.

– Na prvom mjestu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je ovogodišnji Festival pomoglo samo sa 13.000 KM – rekli su organizatori.

Na konkurs Festivala pristiglo je 540 animiranih filmova iz 51 države svijeta. Selekciona komisija je u takmičarske programe uvrstila 51, 17 u dječji takmičarski program i 45 u programe panorama.

Žiri ovogodišnjeg Festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine.

– Prateći program Festivala prilagođen je uslovima održavanja Festivala i čini ga nekoliko sadržaja. Savremeni portugalski animirani film, koji priređuje Antonio Kosta Valente, biće predstavljen sa devet animiranih filmova novije produkcije. Portugalska animacija posljednjih godina bilježi uspjehe u svijetu, posebno u segmentu kratkih animiranih filmova u različitim tehnikama animacije – objasnili su.

Zagrebačka škola animiranog filma ove godine biće predstavljena sa dva programa.

– Prva animirana serija na prostoru Jugoslavije “Inspektor Maska”, biće po prvi put prikazana kompletna, restaurisana u dva bloka. Trinaest epizoda serije koje su snimljene u periodu 1962 – 1963. godine, postiglo je veliki uspjeh i u produkcionom smislu osposobilo “Zagreb film” za složenije projekte tog tipa, na prvom mjestu, realizaciju “Profesora Baltazara”, čija proizvodnja započinje krajem šezdesetih godina – dodaju.

Drugi program je izbor dječjih animiranih filmova “Čarobni svijet animacije”, u okviru kojeg će biti prikazani animirani filmovi majstora “Zagrebačake škole animiranog filma” Dušana Vukotića, Zlatka Grgića, Darka Kreča, Borisa Kolara, Norberata Nojgebauera, Lea Fabijana, Davora Međurečana i Radivoja Gvozdanovića.

– U okviru programa “Emile Awards 2018” (nagrada za najbolje evropske animirane filmove) biće prikazano devet animiranih filmova, nagrađenih u različitim kategorijama. Ovogodišnja selekcija animiranih filmova je reprezentativni presjek evropske animacije, čime značajno dopunjuje takmičarske programe – rekli su organizatori.

Festival ove godine priređuje retrospektivu filmova nedavno preminulom bosanko-hercegovačkom animatoru Jurinku Rajiču, direktoru Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF), koji je godinama bio partnerski festival banjalučkom Festivalu animiranog filma.

– Zahvaljući Jurinku Rajiču, prvi banjalučki animatori su još 2006. godine učestovali na radionicama animiranog filma u Neumu, a zadnjih godina i u Mostaru – dodaju.

Svoje veliko iskustvo u animaciji koje je sticao u studijima “Kroacia filma” radeći na prvim jugoslovenskim dugometražnim animiranim filmovima “Čudesna šuma” i “Čarobnjakov šešir” uspješno je prenosio na generacije najmlađih polaznika, od kojih su se mnogi kasnije gradili i kao samostalni autori animiranog filma.

U okviru cjelovite retrospketive biće prikazano deset kratkih animiranih filmova nastalih u periodu 2000-2014. godine.

– Strip izdanje “Ohrabrenja” kultnog srpskog strip autora i člana ovogodišnjeg žirija festivala, Saše Rakezića Zografa, u izdanju “Devete dimenzije” iz Banjluke biće promovisano na Festivalu.

Takmičarski programi paralelno i u Trebinju.

Pored Banjaluke, svi takmičarski programi biće paralelno prikazani i u Trebinju, u okviru saradnje sa Kulturnim centrom u Trebinju, u periodu od 24. do 28. oktobra svakodnevno.

Ovogodišnji Festival podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovni, koja tradicionalno posljednjih nekoliko godina finansira štampanje kompletnog promotivnog materijala.

(Srpskainfo)