Magazin 16.09.2018.

MEĐUNARODNI FESTIVAL Dječije pozorište RS u Subotici izvodi predstavu „Mačak u čizmama“

ČITANJE: 2 minute

Dječije pozorište Republike Srpske otputovalo je danas u Suboticu gdje će u okviru takmičarskog programa jubilarnog 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu izvesti predstavu „Mačak u čizmama“.

Ovu nadaleko poznatu bajka Šarla Peroa, bugarski reditelj Todor Valov postavio je na scenu Dječijeg pozorišta RS u formi grotesknog kabarea koji ima za cilj da nasmije i provocira, ali i ismijava ljudsku glupost, lakomislenost, sujetu, potkupljivost i želju za intrigama jer prema riječima reditelja: „Nažalost, civilizovano Čovječanstvo nije uspjelo da pobijedi laž, korupciju i manipulaciju, kao sredstva sticanja vlasti, bogatstva i društvenog položaja.“

Scenograf predstave je Stefka Kjvlijeva, a kompozitor Plamen Mirčev-Miron. U predstavi igraju: Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić.

Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici svečano će biti otvoren u nedelju, 16. septembra, u 18.30 i trajaće do 21. septembra.

U okviru takmičarskog programa ovog festivala učešće će uzeti prema riječima organizatora „maštovite i uzbudljive predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja.“ Pored Dječijeg pozorišta iz Republike Srpske subotičkoj publici će se predstaviti i teatri iz Poljske, Velike Britanije, Srbije, Turske, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Brazila, Crne Gore, Austrije i Mađarske.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri koji čine istaknuti svjetski pozorišni umjetnici i stručnjaci: Henrik Kohler, danski glumac, upravnik Teatercentruma – razvojnog centra dramskih umjetnosti za djecu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade, Đula Urban, poznati mađarski reditelj, profesor i dramski pisac kao i srpska glumica, profesorka i teatrolog Marijana Prpa Fink.

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske, „Mačak u čizmama“ na programu je u ponedjeljak, 17. septembra u 10 časova na sceni Jadran Narodnog pozorišta Subotica.