Međunarodni festival glumca “Zaplet” od 19. do 24. oktobra

Premijerom predstave “Istina” u režiji Željka Stjepanovića po tekstu francuskog autora Florijana Zelera i u izvođenju banjalučkog Gradskog pozorišta “Jazavac”, u Banjaluci će 19. oktobra početi 11. Međunarodni festival glumca “Zaplet”.

Glumac Ljubiša Savanović rekao je da je festival lijep događaj na pozorišnom nebu Republike Srpske, te je dodao da su odabrane dobre predstave pozorišta iz regiona.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je i ove godine predviđen program “Razgovor sa glumcima” – Branislavom Trifunovićem, Nikolom Rakočevićem, Filipom Šovagovićem i Ninom Janković dok je na zatvaranju festivala predviđen koncert Kralja Čačka, pjesnika i kantautora iz ovog grada, koji nekoliko decenija živi i radi u Beogradu.

Savanović je naglasio da podršku festivalu pružila i kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture, Grad Banjaluka, banka partner je Adiko banka, a podršku su pružile i kompanije “Prointer” i “Tropik”, te niz drugih sponzora.

Glumica Dragana Marić koja je i predsjednik Upravnog odbora Gradskog pozorišta “Jazavac” rekla je da će osim “Istine”, na festivalu biti izvedene i predstave “Pad” u režiji Kokana Mladenovića Centra za kulturu Svilajnac, “Gnijezdo” Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, “Eling” Satiričnog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba, te “Ovaj dan će biti drugačiji” Ateljea 212.

Ona je dodala da od prošle godine ovo nije više festival samo mladog glumca već međunarodni festival glumca što znači da se akcenat stavlja na glumačka ostvarenja.

Prema riječima Marićeve, tako su i koncipirane nagrade – za najboljeg glumca i glumicu, za najboljeg mladog glumca i mladu glumicu, a od ove godine će biti i nagrada publike za najbolju predstavu.

Marićeva je rekla da su ove godine u stručnom žiriju festivala direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Miljka Brđanin Babić, te književnica Jelena Kojović Tepić.

Prema riječima Stjepanovića, ovaj festival je svake godine sve bolji dodavši da su na ovogodišnjem “Zapletu” vrhunske predstave.

Govoreći o predstavi “Istina”, u kojoj i igra jednu od uloga, Stjepanović je rekao da ona govori o laži i laganju u bračnim odnosima, te je dodao da je riječ o univerzalnoj temi.

Bojana Mutić, koja se po prvi put predstavlja kao kostimograf, zahvalila je ekipi umjetnika što su joj ukazali povjerenje, dok je glimica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Aleksandra Spasojević, koja igra u pedstavi “Istina” rekla da je Gradsko pozorište “Jazavac” uspjelo da istraje sve ove godine i da se izborik sa svim problemima koje kultura nosi.

Međunarodni festival glumca “Zaplet” trajaće do 24. oktobra.

(Srna)

PREMIJERA: Predstava “Sirano de Beržerak” u Dječjem pozorištu RS

Predstava “Sirano de Beržerak” koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Jug Radivojević biće premijerno izvedena sutra u 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Naslovnu ulogu, Sirana de Beržeraka, igra Aleksandar Blanić, a Princezu Roksanu igra Ana Anđelić. Grofa de Plisa tumači Đorđe Janković, Madmoazelu Šizelu Aleksandra Spasojević a Lepog Kristijana Dragan Vučić. Kadete

LUKAČ: Saradnja MUP-a i EUFOR-a zadovoljavajuća

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i komandant EUFOR-a Rajnhard Trišak ocijenili su danas da je zadovoljavajuća dosadašnja saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i EUFOR-a i izrazili nadu da će takva biti i dalje. Iz MUP-a Republike Srpske saopšteno je da je na sastanku u Banjaluci bilo riječi o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj,

21. KOLO PREMIJER LIGE: FK Borac dočekuje FK Sarajevo

Utakmica 21. kola BHT Premijer Lige BiH igra se u subotu, 29. februara, od 16:30 časova na Gradskom stadionu Banja Luka. FK Borac dočekuje ekipu FK Sarajevo na domaćem terenu, pred banjalučkom publikom. Crveno plavi tim očekuje svoje navijače 29. februara u 16:30 časova, na našem terenu, na Gradskom stadionu. Navijajmo za Borčevu prednost i

SVE BLIŽI NOVOJ KANDIDATURI: Konačni obračun Pavića sa Nešićem na skupštini DNS-a?

Marko Pavić je sve bliži novoj kandidaturi za predsjednika DNS-a, iako je to za Nenada Nešića najgori mogući scenario. Prema Statutu DNS-a, predsjednika može da kandiduje jedna trećina opštinskih i gradskih odbora, odnosno 24 odbora ili jedna trećina regionalnih odbora od ukupno 10. Pavić trenutno ima podršku 21 odbora i nedostaju mu još tri odbora,