MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA Magična nit mašte, odrastanja i prijateljstva

Trećeg dana Međunarodnog festivala pozorišta nastupili su glumci iz Varšave, Kragujevca, Mostara, Sofije i Banjaluke.

U dva jutarnja termina izvedena je predstava “Krojačeva nit”, Teatra Lalka iz Varšave. Ova priča je pozorišna verzija bajke Kornela Makušinjskog, u režiji i adaptaciji Jaroslava Kilijana. Na sceni je stvorena jedna magična nit, koja se proteže od krojačke radionice do neba.

– Staza kojom se uputio glavni lik, prepuna je avantura, ali i opasnosti. U ovoj lutkarskoj predstavi prijateljstvo će se testirati više puta, a srca će nam poskočiti od straha i od ljubavi – objasnili su stvaraoci predstave.

Priču Oskara Vajlda “Infantin rođendan” za najmlađe gledaoce je oživio reditelj Todor Valov u predstavi “Princezin rođendan”, Pozorišta za decu iz Kragujevca.

Ova priča je o djetinjstvu koje nestaje i početku sazrijevanja.

Mladoj Infanti je oteta ljubav i sloboda da se ponaša prirodno i da iskazuje svoja osjećanja. Sve joj je oduzeto zbog dvorskih pravila i interesa odraslih, koje ona mora da poštuje.

Najmlađa publika je uživala i u predstavi pratećeg programa “Doživljaji mačka Toše”, Nacionalne akademije za teatarsku i filmsku umjetnost iz Sofije. Ova predstava je ispit iz lutkarske režije Aleksandra Pejakovića, pod mentorstvom profesora Slavče Malenova.

Istog dana odigrana je i predstava Pozorišta lutaka iz Mostara “Punim jedrima”, autora Teodore Popove i rediteljke Elice Petkove. Ona govori o gusarima i dva izbora koja su stavljena pred njih – prijateljstvo i izdaja. Kapetan broda “Crna strijela” spasio je galebicu i dao joj ime Marina. Vremenom ona je postajala kapetan broda.

– Na brodu ona postaje opčinjena zlatom koje postaje njen san i biva joj važnije od bilo čega. Služeći pohlepnoj galebici gusari ulaze u neočekivanu i strahovitu avanturu. Na kraju Marina shvata da su od zlata mnogo važniji prijatelji – pojasnili su stvaraoci predstave.

U večernjem terminu festivala, u okviru pratećeg programa, odigrana je dobro poznata predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske “Tužni princ”. Tekst predstave je pisao Predrag Bjelošević, a rediteljka je Bisera Kolevska.

“Tužni princ” je jedno divno pozorišno ostvarenje, igra sjenki i mašte, snolikosti i stvaranja. Glavni junak, dječak slikar, pokušava da naslika nešto i ne uspijeva. Nakon što se njegova sjena odvoji od njega počinje da mu ugađa, da ga oraspoloži i da ostvari njegov san. Sve je upotpunjeno stvaranjem dvorca, muzikanata, mora s morskim životinjama, zmajeva, anđela i svega što jedno dijete u svojoj mašti može da stvori.

(Glas Srpske)

Soliteri na tri lokacije u centru Banjaluke?

Bilo je mnogo debate u vezi sa soliterima na području grada i u Prijedlogu odluke o donošenju regulacionog plana dijela centralnog područja ostala je mogućnost da se na barem tri zone u gradu izgrade soliteri. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada, posljednje u ovoj godini, i naglasio da solitere imaju