Vijesti 19.04.2016.

Medlin Olbrajt: Putin je pametan, ali veoma zao čovjek

ČITANJE: 2 minute
olbrajtova
Bivša šefica američke diplomatije Medlin Olbrajt smatra da je predsjednik Rusije Vladimir Putin “pametan, ali veoma zao čovjek”, kao i da je Rusija zemlja koja provocira, a potom se osjeća uvrijeđenom.

Ona je, u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”, rekla daje Putin oficir KGB-a koji želi da ima kontrolu i vjeruje da su se svi urotili protiv Rusije, što nije tačno.

“On ima loše karte u rukama, ali ih je dobro iskoristio, barem kratkoročno. Vjerujem da je njegov cilj da minira i izazove podjele u EU. On želi da NATO nestane iz njegove sfere uticaja”, objasnila je Olbrajt.

Ona je iznijela teoriju da je Rusija prošla krizu identiteta, dodajući da nikada neće zaboraviti što joj je neko 90-tih gtodina u Moskvi rekao, a to je da ga je sramota jer je Rusija bila supersila a sada je Bangladeš sa raketama. Istovremeno smatra da su strahovi balktičkih država opravdani, i to zbog metode asimetrijskog vođenja rata, koju Rusija primjenjuje.

SAD nemaju problem sa Rusijom, sve dok ne okupira neku drugu državu

Olbrajt je, na konstataciju da je Putin postigao svoj cilj da ponovo uspravi Rusiju, rekla da je to učinio time što je po prvi put poslije 1945.jednu drugu zemlju u Evropi zaposjeo, i anektirao – Krim u Ukrajini. To, prema njenim riječima, nije trebalo dozvoliti.

“Putin je etablirao nacionalizam kako bi Rusima skrenuo pažnju sa činjenice da je njihova zemlja samo Bangladeš sa bombama”, podvukla je ona.

U Siriji on je interevenisao samo da bi skrenuo pažnju sa Ukrajine i ojačao ponovo uticaj Moskve na Bliskom istoku, naglasila je Olbrajt.

“Moram podvući da SAD nemaju problem sa Rusijom, sve dok ne okupira neku drugu državu”, kazala je.

Kritikujući SAD zbog neprimanja sirijskih izbjeglica, Olbrajt je rekla: SAD ne žele da budu svjetski policajac, niti su imperijalistička zemlja. SAD ne mogu drugim državama objašnjavati šta treba raditi, ako same ne primaju više izbjeglice. Češto sam prelijetala preko SAD. Mi smo velika zemlja i imamo puno mjesta. Dodala je da je i međunarodni sistem u Siriji u mnogome doživeo neuspjeh.

“Svi su mislili da će ta kriza nestati. Agencije UN i EU su se ponašale tako kao da moraju da registruju izbjeglice olovkama, iako imaju računare”, kazala je.

Ona je izrazila zabrinutost zbog EU ocjenivši da se ona raspada zbog hipernacionalizma. Istakla je i da u svijetu postoje problemi za čije rješavanje je potrebno više zemalja, a SAD ne žele da budu svjetski policajac, niti je imperijalistička zemlja.

(Agencije)