Politika 15.07.2016.

Među manjinama, na odborničkim listama najviše Crnogoraca

ČITANJE: 1 minuta

Za primamljivo odborničko mjesto u skupštini grada Banja Luka, iz reda manjina, najbrojniji su Banjalučani koji se izjašnjavaju kao Crnogorci.

Prvi među viđenijim đetićima je biviši socijalista i bivši direktor osiguravajućeg društva Saša Čudić. U izbornu trku kreće kao nezavisni kandidat.

“Izbori su prilika da se međusobno upoznamo, prije svega ukrštajući i iznoseći naš određeni program i vizije. Naravno očekujem pobjedu na ovim izborima bez obzir ana sve kandidate”, kaže Saša Čudić.

Odbornik Slobodan Lukić, ovaj put kao Crnogorac, već je branio boje nacionalnih manjina. Danas nije bio dostupan za komentar.

Predsjednik mjesne zajednice Priječani, Nebojša Tojagić, još je jedan nezavisni Crnogorac. Upravo danas se pakovao za put u Crnu Goru, pa nije imao vremena za priču.

U bitku Crnogoraca će se umiješati i Dragan Šajić, koji je na izborima učestvovao i 2012. godine i dobio 85 glasova. Na mandat računa i SDS-ov Crnogorac Saša Radojičić, koji je na prošlim izborima bio „manjinski“ kandidat socijalista. Poznato prezime moglo bi mu biti od pomoći, ali kaže, glasači će presuditi. Ima svoju teoriju o gužvi u taboru Crnogoraca.

“Pretpostavljam da ove godine puno više njih se odlučilo na tu listu sa pretpostavkom da će odborničko mjesto dobiti sa manjim brojem glasova, jer to su zaista sve lični glasovi”, rekao je Saša Radojičić.

Za fotelju u gradskoj skupštini koja donosi platu od 780 maraka, obornicima na standardnim listama treba i po nekoliko hiljada glasova, a manjinskim i do deset puta manje. Ove godine 28 stranaka ima kandidate koji pripadaju nacionalnim manjinama.

(ATV)