Vijesti 06.05.2016.

Međunarodni dan babica: Hiljade beba dočekale osmijehom

ČITANJE: 3 minute
babice
Želja da pomognem porodilji da na svijet donese zdravo dijete jača je od straha, a mnoge djevojčice koje često sretnem nose moje ime. Bio je to mali znak zahvalnosti njihovih majki za pomoć prilikom poroda, iako sam ja samo, s mnogo ljubavi, obavljala svoj posao.

Ovim riječima je priču o radu u porodilištu i profesiji babice počela glavna sestra na odjeljenju ginekologije u bolnici u Istočnom Sarajevu Borjana Petrović povodom Međunarodnog dana babica koji je obilježen juče. Tokom svog radnog iskustva porodila je hiljade žena, a straha nije bilo ni tokom prvog poroda.

– Nikad se nisam plašila, sigurna sam u svoje ruke, a ljubav prema djeci vodi me kroz posao – rekla je Petrovićeva.

Na samom početku karijere porađala je žene, a kasnije njihove kćerke, koje je nekad, kao tek rođene bebe dočekala na svoje ruke. U dvije decenije rada sabrala je mnoštvo lijepih uspomena, a jedna od njih ostala joj je u posebnom sjećanju.

– Porađali smo ženu iz Kine. Ona je znala samo par riječi našeg jezika, a mi ni slovo kineskog. Rodila je blizance, a sve vrijeme je mislila da nosi jednu bebu. Iznenađenje i naše i njeno bilo je ogromno. Iako se nismo mogli sporazumjeti, sve je prošlo u najboljem redu – kazala je ona.

Najljepše uspomene iz porođajne sale nosi i medicinska sestra, babica Petra Radonić iz bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju. Ona će uskoro napuniti 40 godina radnog staža, a gotovo cijeli taj period provela je u porodilištu.

– Uvijek se rado sjetim kada sam kao mlada sestra i sama bila trudnica i radila gotovo do posljednjeg dana. Koleginica s kojom sam bila u smjeni je takođe bila u poodmakloj trudnoći, a u sali žena koju treba da porodimo. Vjerujte, tu se nije znalo ko koga porađa – kroz smijeh kaže Radonićeva.

Dodaje da je biti majka i roditi dijete prirodnim putem najljepše što žena može doživjeti, a bol se brzo zaboravi.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) od početka ove godine ljekari i babice pomogli su da na svijet dođu 1.084 bebe, a za samo jednu noć rođene su njih 23.

– Babice donose sreću u mnoge porodice i izmame osmijeh na licama roditelja kada im saopšte radosne vijesti. Sreća je ogromna, bez obzira na to da li se rađaju kćerke ili sinovi – kazala je nadzorna sestra Porođajnog odjeljenja sa puerperijumom i neonatologijom na UKC RS Sandra Radetić.

Ističe da je za 18 godina od kada radi u porodilištu porodila mnoge žene, a vrlo često na ulici je pozdravljaju djeca koja su prvi put zaplakala na njenim rukama.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić čestitao je juče medicinskim sestrama, akušerkama njihov dan ističući da one obavljaju težak, ali najhumaniji posao.

Carski rez

Babica Petra Radonić kaže da nije strogi protivnik poroda carskim rezom kada za to ne postoje medicinske indikacije, jer svaka žena ima pravo izbora, ali smatra da je porođaj prirodnim putem ipak najbolji.

– Tokom prirodnog poroda stvara se posebna veza između majke i bebe, a žena je zdrava već nakon sedam dana – rekla je Petrovićeva.

Broj rođenih u 2015. godini

9.357 djece

4.842 dječaka

4.515 djevojčica

(Glas)