Vijesti 03.12.2015.

Međunarodni dan lica sa invaliditetom: Predstavnici grada Banjaluke danas u ulozi volontera

ČITANJE: 2 minute
volonteri
Predstavnici Grada Banjaluka volontirali su danas u organizacijama lica sa invaliditetom, a u okviru projekta „IN-Implementacija UN Konvencije o pravima lica sa invaliditetom u BiH“, kojeg provodi Helsinški parlament građana u saradnji sa partnerima.

Akcija je organizovana povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke, Jasna Brkić volontirala je danas u Uslužnom servis centru „Svjetlice-dajte nam šansu“, gdje se družila sa mališanima koji su korisnici ovog Centra.

-Zaista je zadovoljstvo vidjeti koliko su djeca ovdje u lijepim i humanim uslovima, koliko su animirana od strane volontera i svih onih koji su u ovom Centru – kazala je zamjenik gradonačelnika.

Prema njenim riječima, grad može biti ponosan prema onome što čini da osjetljive grupe naših sugrađana dobiju što bolje uslove, odnosno da im se stvore jednaki uslovi kao i drugim građanima da svoje potrebe i život imaju na višem i kvalitetnijem nivou.

-Činimo čitav niz aktivnosti, u smislu uklanjanja arhitektonskih barijera, organizovanja dnevnih centara, adaptiranja škola, vrtića, fakulteta, biblioteka za slabovidna lica, uz naravno usluge koje pruža naš Centar za socijalni rad. Svjesni smo da treba još više i bolje, i ovaj grad će sigurno u vremenu koje je pred nama planirati i više sredstava i stvarati još bolje uslove za život naših sugrađana – rekla je Jasna Brkić.

Željka Perišć, iz dječijeg edukativnog centra „Svjetlice“ zahvalila je gradu i na podršci današnjoj akciji, ističući da su od Grada dobili i prostor za servisni centar.

-Potrudili smo se da ovaj prostor na najbolji način prilagodimo potrebama djece, i onome što ćemo u narednom periodu da radimo a odnosi se na razvoj svih njihovih kapaciteta i mogućnosti – kazala je Perišić.

Prema njenim riječima, važno je što su predstavinici javnih institucija danas sa njima kako bi znali o kome je riječ kada budu donosili odluke važne za njih.

Osim zamjenika gradonačelnika, iz Gradske uprave danas je volontiralo još desetak zaposlenih, i to u: Dnevnom centru za autizam, Dnevnom boravku „Moja luka“ – Udruženje roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama i lica sa invaliditetom, zatim u Udruženju za podršku porodicama, licima i zajednici u mentalnom zdravlju-Dnevni centar „Zajedno“ i Humanitarnoj organizaciji „Partner“.

Akcijom se želi doprinijeti smanjenju predrasuda prema licima sa invaliditetom i pokazati spremnost za dalje stvaranje i unapređenje uslova za njihovo ravnopravno uključivanje u društvo.

(Banjaluka.rs.ba)