Magazin 13.05.2016.

Međunarodni đurđevdanski festival: Dječja pjesma godi svakom uhu

ČITANJE: 2 minute
djurdjevdan
Međunarodni đurđevdanski festival dječje pjesme, 23. po redu, biće održan večeras u 20 časova u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci.

Devetnaestoro mališana i đurđevdanskih zvjezdica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Italije i Rusije pjevaće 16 novih dječjih hitova svima koji budu došli u dvoranu “Borik” da ih bodre.

Prije takmičarskog dijela festivala u 18.30 biće upriličena revija dječjeg stvaralaštva na kojem će se predstaviti dječji horovi i plesne grupe.

Urednik redakcije Đurđevdanskog festivala Dragoljub Sladojević je istakao da je festival humanitarnog karaktera i cijena ulaznice je jednu KM, te da će sav prihod od ulaznica RTRS pokloniti JZU Bolnica Istočno Sarajevo – Odjeljenju ginekologije i porodilišta.

“Radio-televizija Republike Srpske je otkupila sve pjesme koje su prošle selekciju ovogodišnjeg Đurđevdanskog festivala i ovime festival se primiče broju od 400 pjesama”, istakao je Sladojević.

Radoslav Pandurević, reditelj festivala, dodao je da mu je čast i zadovoljstvo što radi sa djecom i istakao da su djeca najiskrenije sudije njihovog rada.

“Scenario ovogodišnjeg Đurđevdanskog festivala i sama tema festivala je priča ‘Doživljaji mačka Toše’, koja je prilagođena adaptacija priče našeg poznatog pisca Branka Ćopića”, naglasio je Pandurević.

Ljubinka Dragojević, načelnica Odjeljenja društvenih djelatnosti grada Banjaluka, istakla je da je grad srećan što ima ovaj međunarodni festival i da je on postao brend dječje pjesme.

“Onda kada je Banjaluka imala teže probleme, mi smo pokušali da pjesmom izađemo iz tih problema. Trajaćemo jer smo postali tradicija, i zahvaljujući dobroj organizaciji grad je pronašao načina da pomogne festivalu”, naglasila je Dragojevićeva.

Načelnica Odjeljenja društvenih djelatnosti je dodala da sve što je usmjereno ka djeci sigurno postaje najsvjetliji cilj aktivnosti koje grad sprovodi.

U revijalnom dijelu programa Međunarodnog đurđevdanskog festivala će nastupiti Jelena Tomašević i Marko Bošnjak, a festival će otvoriti Darija Vračević, prošlogodišnja pobjednica koja dolazi iz Beograda.

Članovi žirija koji će odlučiti o najboljoj pjesmi su Jelena Tomašević, Igor Vukojević, Ilijana Vidaković, Albina Smajlović i prošlogodišnja pobjednica Darija Vračević. Voditelji programa su Srđan Knjeginjić u ulozi psa Žuće, Nikola Marić kao mlinar Trišo i u ulozi mačaka Toše je Duško Mazalica.

(Nezavisne novine)