Magazin 15.11.2016.

Međunarodni horski susreti u Banjaluci: Njegovanje istinske kulturne baštine

ČITANJE: 2 minute

Međunarodni horski susreti Banjaluka, 13. po redu, održaće se od 24. do 26. novembra, u prostoru Kulturnog centra Banski dvor i hramu Hrista Spasitelja.

Organizator festivala je Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo“. Prema riječima Nemanje Savića, dirigenta pomenutog hora, publici će se na četiri koncerta predstaviti 12 horskih ansambala iz RS. Tako će dječiji horovi nastupiti prvog dana u 18 časova, dok će zvanično otvaranje biti u 20 časova u hramu Hrista Spasitelja.

– Gost festivala biće muški vokalni anasambl „Constantine“, koji čine profesori akademije i muzičke škole iz Niša. Anasmbl je prepoznatljiv na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, ali i Evrope. Oni će se predstaviti na trećem i završnom koncertu Međunarodnih horskih susreta – kaže Savić.

Na Horskoj večeri, 25. novembra, pjevaće ansambli iz Prnjavora, Doboja, Novog Grada i Prijedora.

– Sutradan, na završnoj večeri, nastupiće domaći horovi, među kojima je i „Aleksandar Nevski“, Ruskog kulturnog centra u Banjaluci. Pored „Constantine“, predstaviće se i jedan ženski hor iz Prijedora. Na samom kraju biće dodjeljene povelje, a potom će učesnici koncerta zajedno izvesti nekoliko kompozicija – naveo je Savić.

Pomenuta manifestacija je od višestrukog značaja, međutim, novčana podrška za ovaj festival iz godine u godinu je sve manja.

– Zahvaljujući ljudima koji imaju razumjevanja za aktivnosti hora „Jedinstvo“, uspijevamo da pokrijemo troškove gostovanja ansambala, koji nisu iz Banjaluke i ostale stvari koje su neophodne da bi se festival održao. Činjenica je da su sredstva, koja se namjenski dobijaju za organizaciju festivala, minimalna. Bez velike požrtvovanosti i rada članova i uprave SPD „Jedinstvo“ festival se ne bi mogao održati. Nadamo se nekim boljim vremenima i većoj novčanoj podršci – rekao je Savić.

Festival su podržali Srpska pravoslavna crkvena opština Banjaluka, Grad Banjaluka i Kulturni centar Banski dvor.

Unapređenje horskih ansambala

Ciljevi Međunarodnih horskih susreta u Banjaluci su brojni, a jedan od njih je popularizacija horskog stvaralaštva, unapređenje, kao i predstavljanje postignuća horskog izvođaštva, ne samo gostujućih, već i horova iz cijele RS.

– Cilj je i unapređenje rada banjalučkih horskih ansambala. Banjaluka ima mnogo horova koji se pripremaju za ove nastupe. Jedna od njihovih obaveza je da slušajući gostujuće horove unapređuju svoj rad i da na takav način budu nosioci razvoja muzičke kulture naše sredine – rekao je Nemanja Savić.

(EuroBlic)