Svijet 22.01.2023.

Medvedev: Potraje li rat, države iznervirane Amerikancima mogle bi formirati novu vojnu alijansu

ČITANJE: 1 minuta

Zapad će biti spreman da čini beskrajne pokušaje da razbije ili uništi Rusiju, a novi vojni savez bi mogao da se pojavi na globalnom nivou, napisao je u nedjelju na svom Telegram kanalu zamijenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev, prenosi Tass.

“Sastanak u Ramstein i snabdijevanje Kijeva teškim naoružanjem ne ostavljaju nikakvu sumnju da će naši neprijatelji pokušavati da nas razbiju ili čak trajno unište. A imaju dovoljno oružja za to. Također bi mogli da počnu da proizvode novo, ako bude potrebno”, rekao je Medvedev.

S tim u vezi on je donio dva zaključka. Prvi da će biti veoma teško Rusiji, a drugi da bi moglo doći do formiranja nove alijanske koja bi se suprostavila SAD-u, prenosi Klix.ba.

“U slučaju produženog sukoba, u određenom trenutku može se pojaviti nova vojna alijansa, koja će se sastojati od onih zemalja koje će biti iznervirane Amerikancima” i njihovim saveznicima, dodao je on, pozivajući se na historiju dugih ratova.

Prema njegovim riječima, svijet će ponovo postati stabilno mjesto kada SAD napuste Evropu i “ono što će ostati od jadnih Ukrajinaca, osim ako ne bude kasno”.

(Z.M)