Svijet 15.01.2023.

MEDVEDEV: Premijer Japana lupa gluposti, najbolje bi mu bilo da izvrši samoubistvo

ČITANJE: 1 minuta

Odnosi na relaciji Moskva – Tokio sve su oštriji, a atmosfera je dodatno podgrijana zapaljivom izjavom bivšeg ruskog predsjednika i premijera Dimitrija Medvedeva.

On je optužio japanskog premijera Fumija Kishidu za naklonjenost Sjedinjenim Američkim Državama, poručivši da bi mu bilo bolje da izvrši harakiri, odnosno samoubistvo.

Ova izjava dolazi kao plod posjete japanskog premijera Washingtonu s ciljem jačanja savezništva Japana i SAD. Tim povodom rekao je da Rusija ne smije koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

“Ovo je toliko monstruozna sramota da paranoju oko nuklearnih planova naše države neću ni komentirati. Razmislite o tome. Šef japanske vlade u ponižavajućem, lojalnom zanosu lupeta gluposti o Rusiji. Izdao je sjećanje na stotine hiljada Japanaca koji su stradali u nuklearnom napadu na Hirošimu i Nagasaki”, napisao je Medvedev na Telegramu.

Rekao je i da Kishida služi Amerikancima kao sluga, te da “sluge nikako ne mogu biti hrabre”.

“Ostaje nam samo žaliti Japance. Uostalom, takva se sramota može oprati samo počinjenjem seppukua odmah na idućoj sjednici njihove vlade. Iako, koncept časti u ovoj generaciji japanskih vazala nije uobičajen”, napisao je Medvedev.

Seppuku je inače ritualno samoubistvo pripadnika japanskog ratničkog sloja i velikaša. Kod nas je ovaj termin poznatiji kao “harakiri” (naziv za ritualno samoubistvo u Japanu), prenosi Klix.

(SB)