Svijet 13.05.2022.

Medvedev prijeti svijetu velikom krizom

ČITANJE: 3 minute

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije, bivši predsjednik i bliski Putinov saveznik Dmitrij Medvedev, objavio je novi post na svom Telegram kanalu.

Rekao je kako slijedi niz kriza i sukoba kao posljedica antiruskih sankcija te “urušavanje ideje svijeta usmjerenog na Ameriku”. Sugerirao je da bi posljedice sankcija Ruskoj Federaciji bile energetske, logističke, prehrambene i druge krize u svijetu.

“Kao rezultat stvoriće se nova bezbjednosna arhitektura u kojoj se de facto, a potom i de jure prepoznaju postojeće realnosti: a) slabost zapadnjačkih koncepata međunarodnih odnosa poput “reda temeljenog na pravilima” i drugog besmislenog zapadnog smeća, b) kolaps ideje američkocentričnog svijeta; c) prisutnost interesa koje poštuje svjetska zajednica u onim zemljama koje su u akutnoj fazi sukoba sa zapadnim svijetom”, napisao je Medvedev.

Prijeti golemom krizom

Najavio je golemu krizu u svijetu.

Post je Medvedev nazvao “Petak 13. Šta će biti dalje ili Svijet nakon antiruskih sankcija (uopšte nije prognoza)” i u njemu je opisao posljedice svjetske krize koja je krenula nakon ruske invazije na Ukrajinu i reakcije Zapada na tu invaziju. Posebno je istaknuo da će ograničenja koja su uvedena Rusiji dovesti do uništenja brojnih globalnih lanaca opskrbe robom. “Moguća je velika logistička kriza, uključujući kolaps stranih vazdušnih prevoznika, kojima je zabranjeno letenje iznad ruskog teritorija”, nastavio je Medvedev.

“Energetska kriza intenziviraće se u onim državama koje su nametnule pucanje u vlastite noge, odnosno sankcije na opskrbu ruskim energentima. Nastaviće se daljnji rast cijena fosilnih goriva, a razvoj digitalne ekonomije u svijetu će se usporiti. Doći će do pune međunarodne krize s hranom s perspektivnom izgladnjivanja u pojedinim državama”, dodao je zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti.

Medvedev je utvrdio da će sankcije pogoditi i globalni finansijski sistem, što će rezultovati mogućom monetarnom i financijskom krizom u nekim zemljama ili zajednicama zemalja, što će nadalje, tvrdi Medvedev, rezultirati podrivanjem stabilnosti niza nacionalnih valuta, galopirajućom inflacijom i uništenjem pravnog sistema koji čuva privatno vlasništvo.

Ratovi, epidemije…

Putinov saveznik kaže da će mnoge sfere života u cijelosti doživjeti udar.

“Novi regionalni vojni sukobi izbijaće na mjestima gdje se situacija već godinama ne rješava mirnim putem ili se zanemaruju značajni interesi velikih međunarodnih igrača. Teroristi postaju sve aktivniji, vjerujući da je pažnja zapadnih vlasti sada preusmjerena na obračun s Rusijom”, napisao je.

Zamjenik vođe Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije takođe je naveo vjerojatnost početka novih epidemija “uzrokovanih odbijanjem poštene međunarodne suradnje u sanitarnoj i epidemiološkoj sferi ili izravnim posljedicama upotrebe biološkog oružja”.

Govoreći o posljedicama sankcija na međunarodnu saradnju, Medvedev je rekao da će doći do pada aktivnosti međunarodnih institucija koje nisu uspjele dokazati svoju efikasnost u rješavanju situacije u Ukrajini. Kao primjer naveo je Sigurnost Evrope.

“Stvoriće se novi međunarodni savezi zemalja temeljeni na pragmatičnim, a ne ideološkim anglosaksonskim kriterijima”, zaključio je političar.