Vijesti 13.02.2016.

Medvedev: Rusija i Zapad su u novom Hladnom ratu!

ČITANJE: 1 minuta
medvedev
Situacija u svijetu je dramatična, jedinstvene velike Evrope više nema, rekao je danas u Minhenu na Bezbjednosnoj konferciji ruski premijer Dmitrij Medvedev, ocijenivši da su odnosi Rusije i NATO skliznuli u novi Hladni rat.
-Još su žešći sukobi u zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike, dogodio se kolaps zbog migrantske krize, odnosi između EU i Rusije su se pokvarili, u Ukrajini je građanski rat- rekao je Medvedev.

Kako je rekao ruski premijer, politički kurs NATO ostaje neprijateljski i zatvoren prema Rusiji.

Prema njegovom mišljenju, odsustvo dijaloga između zapadnih zemalja i Rusije, uključujući i globalna pitanja, je abnormalno, a problem u komunikaciji priznaju svi – i Rusija i Zapad, prenosi Tass.

Samo redovna saradnja između Rusije i SAD može da vodi ka normalizaciji situacije u Siriji, rekao je Medvedev.

-Pod tim redovna, mislim, svakodnevna saradnja- dodao je ruski premijer.

Medvedev je ponovo odbacio optužbe da ruske vazdušne snage bombarduju civile u Siriji.

-Nema dokaza da bombardujemo civile iako nas svi optužuju da to činimo. Rusija ne pokušava da ostvari neke tajne ciljeve u Siriji. Jednostavno pokušavamo da zaštitimo naše nacionalne interese- rekao je on, dodavši da Moskva želi da spriječi ekstremiste da stignu do Rusije.

Medvedev je , takođe, rekao da ukoliko situacija u Siriji i na drugim žarištima ne bude normalizaovana postoji opasnost da terorizam postane “nova vrsta rata” u koji će biti uvučen čitav svijet. On je takođe rekao da nema potrebe bilo koga plašiti kopnenom operacijom u Siriji, prenosi Rojters, navodeći da nije jasno na šta je Medvedev mislio.

(Kurir)