Svijet 27.03.2023.

Mega štrajk u Njemačkoj – stala željeznica, ne rade aerodromi…

ČITANJE: 2 minute

U Njemačkoj je u ponoć počeo tzv. mega štrajk. Paralizovan je gotovo sav javni prevoz i to bi trebalo da traje do ponoći.

Gotovo sav javni prevoz uglavnom je u zastoju zbog štrajka upozorenja sindikata Verdi i EVG. Pogođen je međugradski i regionalni željeznički promet, kao i lokalni javni prevoz u nekoliko nemačkih saveznih zemalja i gotovo svi aerodromi, piše Fenix magazin.

Cjelodnevni štrajk počeo je u ponoć u noći s 26. na 27. marta, a završava u ponoć, saopštila su oba sindikata. Njemački sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat željeznica i transporta EVG sprovode mega štrajk u koji je uključeno 120.000 zaposlenih širom zemlje preko Verdija i još 230.000 zaposlenih koje štiti sindikat EVG.

Koja su područja pogođena?

U velikom je obimu zaustavljen javni prevoz, zatvorene su pojedini autoputevi. Njemačka železnica (Deutsche Bahn) zaustavila je sav međugradski promet.

„Gotovo da neće biti željezničkog saobraćaja“, kaže direktor odeljenja za ljudske resurse Njemačke železnice Martin Seiler. Posljedice će se još osjećati u utorak.

U sedam njemačkih saveznih zemalja gotovo ništa ne bi trebalo da saobraća u lokalnom prevozu: u Hesenu, Baden-Witembergu, Falačkom Porajnju, Bavarskoj, Saskoj, Donjoj Saskoj i Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Njemački aerodromi masovno štrajkaju. Prema podacima udruženja aerodorma ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika ne može poletjeti, a zaustavljen je i putnički saobraćaj na najvećem aerodoromu – u Frankfurtu. U nedjelju na aerodormu Minhen nije bilo redovnih letova.

U mnogim će se mjestima i u utorak osjetiti posljedice štrajka upozorenja. U međugradskom saobraćaju Njemačkim željeznicama, na primjer, trebaće neko vrijeme prije nego što se ICE i IC vlakovi vrate u saobraćaj.

Iz Njemačke željeznice su poručili da se i dalje u utorak mogu očekivati ​​otkazivanja vozova, posebno tokom dana. Stručnjaci ne očekuju da će nacionalni štrajk izazvati veću privrednu štetu.

Zbog su se odlučili na mega štrajk?

Sa stanovišta sindikata, poslodavci pokazuju premalo pomaka u nekoliko krugova kolektivnog pregovaranja.

Za 2,5 miliona saveznih i lokalnih službenika Verdi i udruženja državnih službenika, sindikati traže 10,5 posto veća primanja, ali najmanje 500 evra više mjesečno. U međuvremenu, EVG se bori s nekoliko kompanija za više novca, posebno za Njemačku željeznicu.