Vijesti 30.07.2020.

MEHMEDAGIĆEVA DIPLOMA POD LUPOM: SIPA u Tuzli pretresa prostorije Američkog univerziteta

ČITANJE: 1 minuta

Službenici SIPA-e po naredbi Tužilaštva BiH ušli su u prostorije Američkog univerziteta u BiH, u Tuzli, u okviru istrage o validnosti diplome koju je ova visokoškolska ustanova izdala direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću.

Portparol SIPA-e Luka Miladinović za Klix.ba je kazao da ta policijska agencija postupa po naredbi Tužilaštva, ali o detaljima nije mogao govoriti jer je za predmet nadležno državno tužilaštvo.

Kako nezvanično saznaje sarajevski portal u srijedu je u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u svojstvu svjedoka ispitan i direktor Američkog univerziteta Denis Prcić. Nakon što je inspektorima kazao da se sva dokumentacija nalazi u Tuzli, tim istražitelja se uputio u taj grad kako bi provjerio navode.

Podsjetimo, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e naložila je Osmanu Mehmedagiću da im dostavi diplomu, no u međuvremenu nad diplomom se pojavila oznaka sa stepenom tajnosti. Mehmedagiću je poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci. On je u nastavku sage nedavno dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola). Tužitelje je zainteresovao podatak da
Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine.

(A.M/banjaluka.net)