Politika 28.03.2023.

Mehmedović: Bosance provociraju da sruše OHR

ČITANJE: 3 minute

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović oglasio se u vezi moguće nove odluke Kristijana Šmita kojom bi mijenjao odluku koju je donio prije šest mjeseci.

– Povodom najava i mogućnosti da visoki predstavnik nametne amandmane kojim će se Bosanci dovesti u podređeni i ponižavajući položaj te inaugurisati nadvlast kantona nad entitetom FBiH, tvrdim da nije cilj deblokada uspostave Vlade FBiH, već se radi o uvođenju blokada Bosancima da se u budućnosti bore protiv separatizma i blokada koje bi došle iz zapadne Hercegovine preko supremacije kantona u formiranju vlasti – naveo je na društvenim mrežama.

Antizapadni faktor

Upozorio je sve faktore u BiH, a „posebno Trojku (HNS+)” da je u pitanju priprema terena za vrlo krupna događanja.

– Bosanci se provociraju da sruše OHR u BiH, kako bi se HDZ legitimno povukao i reorganizirao samoupravu pod izgovorom da su Bošnjaci remetilački i antizapadni faktor – istakao je je Mehmedović.

Smatra da su protesti protiv Šmitovih najavljenih rješenja moraju biti organizovani ispred kancelarije EU “jer je ovo potpuno obesmišljavanje puta BiH u EU i 14 tačaka”.

– Zašto Njemačka i EU dopuštaju Šmitu da Bošnjake pretvara u građane drugog reda i nižu rasu? Da li Bošnjacima treba oduzeti političku samostalnost i onemogućiti političku ravnopravnost da bi bili prihvatljivi EU?! Nije li ovo vjerski rasizam – naveo je Mehmedović.

Zapitao se da li Šmit najavljenim rješenjima uvodi aparthejd da bi počela realizacija Orbanovog plana o rješenju “problema sa državom sa dva miliona muslimana”.

– Ako etničkim čistim kantonima iz zapadne Hercegovine date kontrolu nad Federacijom, dobili smo kontrolu i supremaciju trećeg entiteta i HZ HB nad Federacijom: sljedeći scanarij će biti oduzeti SDA-u vlast u dijelu kantona sa bošnjačkom većinom i time je proces okončan. Pretvarati HDZ BiH u trajnu i nedodirljivu stranku je opasan signal da će marionete Zagreba i Beograda dobiti ključne poluge za trajnu vlast i trajnu potpunu kontrolu bošnjačke političke volje i suštinskih procesa u BiH, naravno otimajući nacionalna bogatstva Bosne. Ono što je Dejton uradio s modelom Republike Srpske, sada PIC i Šmit preko pretvaranja HDZ u hrvatski Savez komunista u BiH – naglasio je Mehmedović.

Sukob sa Zapadom

Dodao je da je ključno pitanje zašto PIC preko Šmita gura Bošnjake i bosanske snage u sukob sa Zapadom.

– Koji je cilj i koji će biti rezultati? Radikalizacija Bošnjaka, nemiri, da Bošnjaci budu okrivljeni za rušenje i gašenje OHR-a, da se iz HDZ-a oglase i optuže Bošnjake za antizapadnu politiku, za terorizam – to je već viđeno ili da pomognemo Čovićevom savezniku Dodiku koji ne priznaje Šmita, da mu se pridružimo u bojkotu visokog predstavnika pa da budemo isti. Je li cilj da se Bošnjaci isporuče Dodiku na antizapadnim aktivnostima – naveo je Mehmedović.

Dodao je da ako Šmit, kao izvođač radova najutjecajnijih u PIC-u, isporuči Federaciju BiH kao koloniju Hrvatske, Dodik će dobiti snažan zamah da krene u novu ofanzivu.

– Ne zaboravimo, Dodika se jača upravo ovakvim odlukama kakve planira Šmit da bi pogodovao i ugodio HDZ-u. Nije to samo jačanje HDZ-a već je to jačanje antizapadne klime u BiH. To je demonstracija kontrole hrvatsko-srpskih uslova za BiH. Ovo što se sada dešava je retuđmanizacija i remiloševizacija uz pomoć PIC-a i Šmita. Šta bi Šmit mogao uraditi poslije ovoga – proglasiti Čovića doživotnim kao Maršala Tita, a HDZ jedinom partijom za Hrvate u BiH kao Savez komunista. Nećete nas pokolebati! Imat ćete žestok otpor – zaključio je Mehmedović.