Vijesti 11.11.2021.

MEHMEDOVIĆ: Protestovati ispred ruske ambasade u Sarajevu dok Kalabuhov ne napusti BiH

ČITANJE: 1 minuta

Poslanik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, pozivao na proglašenje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova personom non gratom, odnosno nepoželjnom osobom.

Također je pozvao na velike proteste pred ruskom ambasadom dok Kalabuhov ne napusti BiH, prenosi Klix.

“Obavezno je tražiti njegovo protjerivanje iz BiH, a najmanje prestati komunikaciju sa njim. Šta nam drugo preostaje da bi smo dokazali ozbiljnost u svojoj borbi za BiH. Ovo je ruska intervencija rušenja pravne države u BiH, Ustava BiH i nametanje uslova i diktata državnim udarom”, naveo je Mehmedović na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, Kalabuhov je u intervjuu za BHRT rekao da Rusija smatra da je Republika Srpska “pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa”, te da su “nadležnosti na državu prenesene pod izvjesnim pritiskom međunarodne zajednice”.

“Ono što ja znam, kad sam radio ovdje u Bosni i Hercegovini, ono što se dešavalo u tom periodu nije bilo baš transparentno, nije bilo baš dobrovoljno. To je bio rezultat nekog ‘maskiranog pritiska’ međunarodnog faktora na političare u Bosni i Hercegovini. Ako oni sada žele da preispitaju to, ako žele da donesu neke nove odluke to je do demokratski izabranih organa Republike Srpske”, rekao je ruski ambasador u BiH za državnu televiziju.

Kalabuhov ne vidi nikakav problem u ideji lidera SNSD-a Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru Bosne i Hercegovine. Kaže kako je to “stvar političara, stvar demokratskih odluka”, te ako “do realizacije te ideje dođe u dijalogu, onda će je Ruska Federacija podržati”.

Mehmedović je u svom postu na Facebooku naveo da “Kabuhov nije dao intervju za BHRT već otrkio scenarij razvoja događaja prema scenaristima iz Moskve”.

(SB)