Vijesti 18.10.2022.

Mekdauel: Produžiti misiju “Altea” u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Šef Kancelarije za Centralnu i Južnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova SAD Martin Mekdauel danas je u Sarajevu izrazio nadu da će u Savjetu bezbjednosti UN početkom novembra biti donesena odluka o produženju mandata misije Eufor “Altea” u BiH.

Mekdauel je tokom sastanka sa zamjenikom ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Josipom Brkićem naglasio važnost nastavka međunarodnog vojnog prisustva u BiH, prvenstveno misije Eufora, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

On je rekao da SAD ostaju posvećene pomoći i podršci BiH na putu u EU i NATO, kao i sprovođenju ključnih reformi, od kojih, kako kaže, građani trebaju imati korist i bolju egzistenciju.

Brkić je naglasio da snažna podrška SAD ulasku BiH i zemalja Balkana u EU predstavlja garanciju za mir i bezbjednost u regionu.

Tokom susreta je razgovarano i o političkoj situaciji u BiH nakon proteklih izbora, neophodnosti brzog formiranja vlasti na svim nivoima, reformskim procesima, sa naglaskom na izborno zakonodavstvo, evroatlantskim integracijama, bezbjednosnim izazovima, te drugim aktuelnim pitanjima.

Sagovornici su pozdravili odluku Evropske komisije, kojom se za BiH uslovno preporučuje status kandidata za punopravno članstvo u EU, ističući da je pred njom obaveza da pruži svoj puni doprinos sprovođenju neophodnih reformi, od Izbornog zakona do reformi u pravosuđu, kako bi u decembru dobila kandidatski status.

(Srna)