Politika 26.05.2016.

Mektić, Bosić, Mićić: “U Bijeljini ima političke korupcije!”

ČITANJE: 2 minute

Mićić je rekao da se pomoć sa nivoa zajedničkih organa BiH očekuje za završetak značajnog projekta kanalizacije u Bijeljini, gdje se čeka saglasnost za ratifikaciju ugovora o donaciji holandske vlade od 6,5 miliona evra, kao i za vraćanje 1,4 miliona maraka gradu za plaćeni PDV u projektu izgradnje prečistača otpadnih voda.

On je rekao da je PDV plaćen za ovaj projekat vrijedan 7,5 miliona evra koji su donacija Švedske agencije za međunarodni razvoj /Sida/, koja ima sporazum sa BiH da njihova sredsta ne podležu PDV-u.

Mićić je kao drugi problem značajan za Semberiju naveo uvođenje takozvanog “plavog dizela” za poljoprivrednike, gdje se od predstavnika Srpske u BiH očekuje da njegovim obezbjeđivanjem pomognu domaćim poljoprivrednicima.

On je u izjavi novinarima nakon sastanka istakao da strateški projekti u Bijeljini neće biti zaustavljeni, uprkos ocjeni da nova skupštinska većina u gradu “trenira strogoću” smjenama u gradskoj upravi.

Bosić je izjavio da je nakon sastanka siguran da u Bijeljini nema nikakvog problema u vezi sa političkom stabilnošću, da gradonačelnik kontroliše funkcionisanje gradske uprave i da je budžet stabilan.

“Ovo što se dešava oko političke korupcije, javno i na otvoren način, jasno govori da je došlo do poremećaja ne samo u sferi morala, to je krivično djelo, kršenje izborne volje građana, otvorena trgovina mandatima”, tvrdi on.

I ministar bezbjednosti BiH Mektić je rekao da , gdje se, kako kaže, grubo zloupotrebljava izborni zakon BiH, prekraja i zloupotrebljava izborna volja građana.

“Jedan broj pojedinaca u smislu pribavljanja enormne materijalne koristi zloupotrebljava izborni zakon i izbornu volju građana i putem te korupcije dešava se, uslovno rečeno i nemojte me bukvalno shatiti, neka vrsta pučeva i udara”, tvrdi Mektić.

On je najavio da će na osnovu raspoloživih informacija, ne samo u Bijeljini, posvetiti ozbiljnu pažnju političkoj korupciji, istraživanju, dokumentovanju i procesuiranju takvih slučajeva.

Poruka svih učesnika sastanka je da je Bijeljina, kao i cijela Semberija, jedan od najperspektivnijih nosilaca razvoja u Republici Srpskoj i da je potrebna stalna komunikacija kako bi se sa svih nivoa vlasti obezbijedio nastavak realizacije projekata značajnih za bolji život građana.

(Agencije)