Vijesti 01.02.2016.

Mektić: Nema naznaka da bi migrantska ruta mogla zahvatiti BiH

ČITANJE: 1 minuta
mektix
Za sada nema naznaka da bi migrantska ruta mogla zahvatiti i Bosnu i Hercegovinu istaknuto je tokom današnjeg susreta ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića i delegacije Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD), predvođene generalnim direktorom Mihaelom Špindelegerom.

Razgovarano je o planovima rada i djelovanja ove međunarodne organizacije, čiji je Bosna i Hercegovina punopravni i veoma aktivni član od 2011.godine.
Direktor Špindeleger je istakao da ICMPD planira da u budućnosti bude platforma za političke razgovore država članica o migracijama, kako bi prije donošenja važnih odluka u ovoj oblasti, zauzele jedinstven stav o ovom rastućem izazovu za EU i region.

Podržavajući planove budućeg djelovanja ICMPD-a, Mektić je istakao da je BiH posebno zainteresovana za treninge u oblasti migracija i azila, za što postoji i spremnost ICMPD-a da organizuje takve obuke na regionalnom nivou.

Ministar Mektić je delegaciju ICMPD-a upoznao i sa pripremama BiH za eventualni masovniji dolazak izbjeglica i migranata, naglašavajući da za sada nema tih naznaka.

(NN)