Vijesti 09.04.2016.

Mektić obećao pomoć štrajkačima iz banjalučkog parka

ČITANJE: 1 minuta
mektic
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić posjetio je danas demobilisane borce i članove porodica poginulih boraca koji štrajkuju u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” i obećao im pomoć.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što, kako je naveo, vlast Republike Srpske ne preduzima ništa da bi pomogla rješavanju problema štrajkača.

“Osnivaju neke asocijacije i daju privilegije pojedincima koji su zaslužni za stvaranje Republike Srpske, ali su se za nju borili u kabinetima i kancelarijama, dok su ovi ljudi bili na frontu”, rekao je Mektić novinarima.

Sin poginulog borca iz Višegrada Njegoš Tomić, koji štrajkuje u parku, rekao je da je ministru bezbjednosti predao dokumenta u vezi sa jednom milionskom pronevjerom i poručio da će štrajkači biti u parku do odlaska vlasti Srpske.

Kćerka poginulog borca iz Prijedora Danijela Sedlar rekla je da je potrebno provjeriti rad prijedorske Gradske boračke organizacije, u kojoj, kako je istakla, postoje brojne nepravilnosti. Ona je izrazila nezadovoljstvo radom načelnika prijedorskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Miše Rodića.

Mektić je ponovio da se potpisivanjem Protokola o prekograničnom nadzoru između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore ne prenose nadležnosti Republike Srpske na BiH, te da je Predsjedništvo BiH 2013. godine prihvatilo ovaj dokument i obavezalo ministra bezbjednosti da ga potpiše.

Prema njegovim riječima, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela predstavlja ključnu tačku saradnje, ali će službenici MUP-a Republike Srpske u slučaju potrebe prelaziti u Crnu Goru.

On je najavio uvođenje periodičnih psiho–fizičkih testova i testiranja policijskog znanja u novi Zakon o policijskim službenicima BiH, koji bi trebalo uskoro da se pojavi u formi nacrta.

(Agencije)