Politika 14.05.2016.

Mektić, po nalogu Izetbegovića, spriječio “Zavetnike” da uđu u RS

ČITANJE: 1 minuta
mektic
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić, po nalogu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, naredio je da članovi “Zavetnika”, koji su rano jutros krenuli u Banjaluku na miting “Srcem za Srpsku-Stop izdaji!”, budu vraćeni sa graničnog prelaza Rača, saopštio je Srpski sabor “Zavetnici”.

U saopštenju se dodaje da su “Zavetnici” organizovano krenuli na miran i demokratski skup “Srcem za Republiku Srpsku-Stop izdaji!” s ciljem da pruže podršku legitimnom državnom rukovodstvu i narodu Republike Srpske.

“Predstavnici rukovodstva ‘Zavetnika’ prethodnih dana izneli su niz dokaza koji ukazuju da opoziciju, koja u Srpskoj poziva na proteste i državni udar, finansiraju pojedine zapadne ambasade i kontroverzni Sorošev ‘Fond za otvoreno društvo’. Upravo zbog toga, našli smo se na meti onih koji pokušavaju da udruženim snagama sprovedu centralizaciju i unitarizaciju BiH, a pre svega Bakira Izetbegovića i potplaćene opozicije u Republici Srpskoj”, ističe se u saopštenju.

“Zavetnici” ističu da je vraćanje sa graničnog prelaza bez ikakvog objašnjenja, mimo zakonskih procedura, pravi pokazatelj koliko se oni koji podrivaju samostalnost Srpske plaše podrške koja je stigla od građana Srbije.

“Bakir Izetbegović koji u Srbiju ulazi potpuno slobodno uz najveće počasti sada pravi liste podobnih i nepodobnih Srba koji mogu da uđu na teritoriju BiH”, navodi se u saopštenju.

“Zavetnici” su pozvali građane Republike Srpske da danas u miru pošalju poruku da neće dozvoliti da bilo ko urušava nezavisnost za koju su se borili.

(Agencije)