Vijesti 19.11.2015.

Mektić: Silom uspostaviti pravni poredak, ako ne može redovnim putem!

ČITANJE: 4 minute
Mektic
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, na pres konferenciji govorio je o sinoćnjem ubistvu dvojice vojnika Oružanih snaga BiH te ocijenio da se moramo boriti protiv terorizma.

– Kako se komplikuje ova situacija s terorizmom, možemo imati ozbiljnijih problema. U Francuskoj sam imao priliku da razgovaram s nizom službenika gdje smo govorili na temu terorizma. Duži niz godina postoji stalna veza zapadnog Balkana i Francuske u smislu ilegalnog krijumčarenja oružja i vrlo osnovane su sumnje da najvjerovatnije naoružanje, oružje i eksplozi u Francusku dolaze sa područja zapadnog Balkana – rekao je on.

Mektić je istakao da će raditi na formiranju regionalne mreže eksperata koji će raditi kao istražni timovi zajedno s tužiocima na presjecanju ovih organizovanih kriminalnih kanala.

Kada je u pitanju goruće pitanje “terorizma u BiH”, Mektić je rekao da je odavno već upozoravao na problem radikalizacije određenih osoba.

– Naravno, kad je u pitanju terorizam u BiH ja sam govorio i upozoravao da imamo ozbiljnu radikalizaciju u BiH i uvijek je vodila nasilnom ekstremizmu koji se poslije toga završavao pojedinim terorističkim djelima. Mislim da je ovo sada konačno događaj koji je prevršio svaku mjeru i koji bi ako smo imali odgovorni i prema državi i građanima, morali da preduzmemo mjere koje bi prije svega uticale na de-radikalizaciju i sprečavale terorizam u ovoj državi – istakao je ministar.

On je rekao da je glavni problem u tome što ne funkcioniše pravna država u BiH.

– Mi imamo takvu situaciju na području BiH i na nivoima lokalnih zajednica na kojima ne funkcioniše pravna država. Te zajednice odbijaju da priznaju ovaj pravni poredak i ovu državu i uvode nekakav drugi poredak i poštuju druge propise koji važe za njihove sredine. Uvijek imamo primjer da se u BiH rodio nasilni radikalizam iz kojeg je izašao terorizam – poručio je Mektić.

Kao primjer je uzeo situaciju u Maoči.

– Kako je moguće da recimo u Maoči uspostavljaju svoje straže, prave punktove… Moramo naći načina i tamo dovesti pravnu državu i govorio sam: “Mora policija biti tamo i mora se silom uspostaviti pravni poredak. Silom, ako se ne poštuje. Sve nas to vodi i dolazimo do ovoga što se trenutno događa, na svim mjestima” – kazao je.

Dodao je da se osumnjičeni za sinoćnja ubistva vjerovatno pripremao za ovaj čin.

– Najvjerovatnije se osumnjičeni pripremao za ovaj čin i krenuo u ovaj teroristički akt. Kada smo analizirali ovu situaciju, vidjeli smo da ga u našim evidencijama nemamo kao radikalnu osobu. Na neki način malo, jer je muž njegove sestre označen kao radikalna osoba. On se prije dvije godine zbog toga što je krenuo na neki način putem radikalizma prekinuo veze sa svojim ocem – kazao je ministar.

Mektić je dodao da osumnjičeni u svom pohodu nije obraćao pažnju na vojnike u civilu, nego da je za cilj imao vojnike u uniformi i svjesno pucao na njih.

– Nije obraćao pažnju na neke od vojnika koji su tu sjedili u civilu, došao do naših vojnika i ispalio nekoliko metaka u njih i onda je ugledao jednog od vojnika kako ulazi u autobus i krenuo prema njemu sa namjerom da i njega liši života. Srećom, vozač je reagovao i pogasio svjetla. U povratku kući je bacio jednu ručnu bombu negdje na put. Poslije toga, kada je događaj prijavljen njegova kuća je locirana i onda se krenulo u situaciju njegovog savladavanja i eventualnog hapšenja Moram da kažem, sinoć sam bio dugo u komunikaciji sa medijima i opet kažem da po ko zna koji put pokazala naša nekoordinisanost i neefikasnost da se postupa dalje. U vrlo kratkom roku, visoki policijski dužnosnici su putem medija davali nepotrebne kvalifikacije. Sad postoji osnovana sumnja da se radi o umišljajnom terorističkom djelu – istakao je on i dodao da je glavni problem nekoordinacija nadležnih službi.

Ministar Mektić je dodao da će zahtijevati da se napravi Zakon o borbi protiv terorizma.

– Zahtijevaću da se napravi Zakon o borbi protiv terorizma i moramo dati fleksibilnija i jača ovlaštenja policiji, obavještajnim strukturama i tužilaštvu – rekao je on.

(Avaz)