Mektić: Silom uspostaviti pravni poredak, ako ne može redovnim putem!

Mektic

Mektic

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, na pres konferenciji govorio je o sinoćnjem ubistvu dvojice vojnika Oružanih snaga BiH te ocijenio da se moramo boriti protiv terorizma.

– Kako se komplikuje ova situacija s terorizmom, možemo imati ozbiljnijih problema. U Francuskoj sam imao priliku da razgovaram s nizom službenika gdje smo govorili na temu terorizma. Duži niz godina postoji stalna veza zapadnog Balkana i Francuske u smislu ilegalnog krijumčarenja oružja i vrlo osnovane su sumnje da najvjerovatnije naoružanje, oružje i eksplozi u Francusku dolaze sa područja zapadnog Balkana – rekao je on.

Mektić je istakao da će raditi na formiranju regionalne mreže eksperata koji će raditi kao istražni timovi zajedno s tužiocima na presjecanju ovih organizovanih kriminalnih kanala.

Kada je u pitanju goruće pitanje “terorizma u BiH”, Mektić je rekao da je odavno već upozoravao na problem radikalizacije određenih osoba.

– Naravno, kad je u pitanju terorizam u BiH ja sam govorio i upozoravao da imamo ozbiljnu radikalizaciju u BiH i uvijek je vodila nasilnom ekstremizmu koji se poslije toga završavao pojedinim terorističkim djelima. Mislim da je ovo sada konačno događaj koji je prevršio svaku mjeru i koji bi ako smo imali odgovorni i prema državi i građanima, morali da preduzmemo mjere koje bi prije svega uticale na de-radikalizaciju i sprečavale terorizam u ovoj državi – istakao je ministar.

On je rekao da je glavni problem u tome što ne funkcioniše pravna država u BiH.

– Mi imamo takvu situaciju na području BiH i na nivoima lokalnih zajednica na kojima ne funkcioniše pravna država. Te zajednice odbijaju da priznaju ovaj pravni poredak i ovu državu i uvode nekakav drugi poredak i poštuju druge propise koji važe za njihove sredine. Uvijek imamo primjer da se u BiH rodio nasilni radikalizam iz kojeg je izašao terorizam – poručio je Mektić.

Kao primjer je uzeo situaciju u Maoči.

– Kako je moguće da recimo u Maoči uspostavljaju svoje straže, prave punktove… Moramo naći načina i tamo dovesti pravnu državu i govorio sam: “Mora policija biti tamo i mora se silom uspostaviti pravni poredak. Silom, ako se ne poštuje. Sve nas to vodi i dolazimo do ovoga što se trenutno događa, na svim mjestima” – kazao je.

Dodao je da se osumnjičeni za sinoćnja ubistva vjerovatno pripremao za ovaj čin.

– Najvjerovatnije se osumnjičeni pripremao za ovaj čin i krenuo u ovaj teroristički akt. Kada smo analizirali ovu situaciju, vidjeli smo da ga u našim evidencijama nemamo kao radikalnu osobu. Na neki način malo, jer je muž njegove sestre označen kao radikalna osoba. On se prije dvije godine zbog toga što je krenuo na neki način putem radikalizma prekinuo veze sa svojim ocem – kazao je ministar.

Mektić je dodao da osumnjičeni u svom pohodu nije obraćao pažnju na vojnike u civilu, nego da je za cilj imao vojnike u uniformi i svjesno pucao na njih.

– Nije obraćao pažnju na neke od vojnika koji su tu sjedili u civilu, došao do naših vojnika i ispalio nekoliko metaka u njih i onda je ugledao jednog od vojnika kako ulazi u autobus i krenuo prema njemu sa namjerom da i njega liši života. Srećom, vozač je reagovao i pogasio svjetla. U povratku kući je bacio jednu ručnu bombu negdje na put. Poslije toga, kada je događaj prijavljen njegova kuća je locirana i onda se krenulo u situaciju njegovog savladavanja i eventualnog hapšenja Moram da kažem, sinoć sam bio dugo u komunikaciji sa medijima i opet kažem da po ko zna koji put pokazala naša nekoordinisanost i neefikasnost da se postupa dalje. U vrlo kratkom roku, visoki policijski dužnosnici su putem medija davali nepotrebne kvalifikacije. Sad postoji osnovana sumnja da se radi o umišljajnom terorističkom djelu – istakao je on i dodao da je glavni problem nekoordinacija nadležnih službi.

Ministar Mektić je dodao da će zahtijevati da se napravi Zakon o borbi protiv terorizma.

– Zahtijevaću da se napravi Zakon o borbi protiv terorizma i moramo dati fleksibilnija i jača ovlaštenja policiji, obavještajnim strukturama i tužilaštvu – rekao je on.

(Avaz)

 

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola

Za obnovu objekata osnovnih škola ove godine iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno 200.000 KM, a lista prioriteta bi trebala biti gotova početkom marta.  Taj novac, u zavisnosti od potrebe, škole koriste da, na primjer, uvedu centralno grijanje ili poprave kotlovnice, saniraju parkete, mijenjaju krovove i vanjsku stolariju, te obnove sanitarne čvorove. Gradonačelnik Igor Radojičić

BANJALUKA: 150 porodica dobija krov nad glavom

Za 150 porodica, izbjeglih i raseljenih lica, programima stambenog zbrinjavanja na području grada Banjaluka biće riješeno stambeno pitanje. Ovaj zajednički projekat Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Gradske uprave omogućiće izbjeglim i raseljenim porodicama da riješe svoje stambeno pitanje i konačno dobiju svoj krov nad glavom. Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za

U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE “Dabar”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane “Dabar”. Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-aFoto: RTRS Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, Višković je

Raspušten Gradski odbor SP-a u Banjaluci

Izvršni odbor Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) donio je odluku o raspuštanju banjalučkog Gradskog odbora SP. Na današnjoj sjednici je odlučeno da bude formirano Povjereništvo zaduženo za sprovođenje unutarpartijskih izbora SP u Banjaluci. Iz Socijalističke partije je saopšteno da je ovoj odluci prethodilo isključenje iz SP-a bivšeg predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka, zbog, kako

SVEČANO U BANJALUCI Uručene svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić večeras su u Banjaluci uručili svetosavske nagrade za 24 istaknuta prosvjetna radnika u Srpskoj.  Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske svetosavske nagrade za školsku 2018/2019. godinu uručene su nastavnicima razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) “Sveti Sava” iz Bileće Sanji Grubačić, u

Pronevjeren novac za izgradnju kuće za malenog Dejana Zorića

Odbor za izgradnju kuće za dječaka Dejana Zorića iz Donjih Agića kod Novog Grada, danas je prijedorskom Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je Mladen Karan, sadašnji dopisnik BN televizije iz Prijedora, pronevjerio oko 14.000 maraka, namijenjenih za izgradnju kuće dječaka kojeg je ostavila majka. Karan je, kako saznajemo, u javnost plasirao privatni račun

STANIVUKOVIĆ: Protiv mene podneseno 78 prijava i tužbi, svaki dan sam u sudu par sati

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da je protiv njega podneseno 78 prijava i tužbi, zbog kojih gotovo svaki dan provodi nekoliko sati na sudu. Kaže da su tužbe protiv njega i poslanika Nebojše Vukanovića teške više od 100.000 KM, što “u ozbiljnoj mjeri postaje neizdržljivo”.