Vijesti 12.04.2016.

Mektić: Svi koji su opljačkali narod moraju da odgovaraju

ČITANJE: 5 minuta
mektic
Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, ističe da insistira na tome da moraju odgovarati svi koji su “ojadili, opljačkali i obespravili ovaj narod, napravili od njega bijedu i sirotinju”.

On pritom naglašava da je njegovo opredjeljenje da stvori sve uslove i pretpostavke da se pokrene borba protiv korupcije. Govoreći o najvećim bezbjednosnim izazovima u BiH, Mektić kaže da je to, kao prvo, borba protiv svih pojava terorizma, a da slijedi borba protiv korupcije, koja je jedan od ključnih i osnovnih uzroka siromašenja ove države.

NN: Pojedini mediji tvrde da ste diplomirali na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekli zvanje upravni pravnik, a ne na Pravnom fakultetu u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, kako stoji na sajtu Ministarstva. Šta je istina?
MEKTIĆ: Redovno sam završio Višu upravnu školu i poslije se doškolovao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Studij za unutrašnje poslove. Imam u dosijeu diplomu. Dakle, imam Višu upravnu školu, Višu školu za unutrašnje poslove i završio sam potom Pravni fakultet, Studij za unutrašnje poslove u Zagrebu. Sve sam to završio.

NN: Vi ste najavljivali hapšenje “krupnih riba”, ali se još ništa spektakularno nije dogodilo. Hoće li se dogoditi?
MEKTIĆ: Nisam nikad rekao da će doći do hapšenja krupnih riba. Ja ne baratam tom terminologijom. Rekao sam da je moje opredjeljenje kao ministra, i da ću stvoriti sve uslove i pretpostavke, da se pokrene borba protiv korupcije, a posebno političke. Riječ je i o osobama koje se nalaze i na političkim pozicijama i funkcijama, jer su zloupotrijebile povjerenje naroda, i omogućile sebi ili drugim osobama da se enormno obogate pljačkajući državna sredstva i narod u ovoj državi. I mislim da to kreće.

NN: Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović rekao je za OBN da posao ministra bezbjednosti nije da hapsi. Koji je Vaš komentar?
MEKTIĆ: Ja nikada nisam najavljivao da ću hapsiti! Šta će onda policijske agencije, šta će Tužilaštvo raditi? Ja sam rekao da ću insistirati od agencija da budu u punom kapacitetu servis Tužilaštva i to mora biti prioritet ove države. Svi koji su se ogriješili moraju doći na red! Dragan neće hapsiti. Dragan insistira da svi koji su počinili teška djela korupcije, koji su ojadili, opljačkali i obespravili ovaj narod, napravili od njega bijedu i sirotinju, moraju da odgovaraju. Inače, Mate je moj dobar drug i prijatelj i više puta sam gostovao u njegovoj emisiji, ali mislim da je išao na to da zloupotrijebi glavnog tužioca, u smislu da ga navede na to da on govori o tome da nema nekih istraga, procesa i postupaka protiv Dodika. Mate je često u Banjaluci kod Dodika i prenosi mu razne informacije do kojih dođe u Sarajevu. Ne vidim potrebu da jedan tako izrasli novinar, koji je uvažen, stavlja se u takvu poziciju da utiče na neku vrstu postupka.

NN: Ranije je protiv Vas krivičnu prijavu podnio Dževad Galijašević, a nedavno i borci iz Prnjavora. Brine li Vas to?
MEKTIĆ: Prijavu su podnijeli dezerteri, oni koji nisu učestvovali u stvaranju RS, već su švercovali i bavili se kriminalom, a onda zloupotrijebili Boračku organizaciju da to dobije neku ozbiljnost te težinu. Onda se obratio predsjednik BORS, porodice poginulih, svi redom su se ogradili od toga… Ja ne želim da se bavim tim nebulozama i glupostima, jer smatram to direktnim pokušajem da me zaustave u realizaciji prioriteta. A Galijašević, za koga on radi? Ko je on u RS? Ne bih se spuštao na taj nivo da komentarišem jednog Galijaševića. Molim Vas, možete li mi pomoći kao čovjek i ozbiljan novinar da ja vidim šta on radi?

NN: Nemam pravo da se izjašnjavam o tome. Recite mi zašto ste dolazili u park “Mladen Stojanović” u Banjaluci da podržite štrajkače?
MEKTIĆ: Ja sam ratni komandant i borac prve kategorije. Četiri godine sam ratovao i znam kroz šta su ti ljudi prolazili. U tom svojstvu sam došao da ih posjetim. A onda sam rekao – ako mogu, slobodno mi recite kako mogu da vam pomognem?

NN: Mnogo prašine podigao je Protokol o prekograničnom nadzoru između BiH i Crne Gore. Da li je tu došlo do prenosa nadležnosti?
MEKTIĆ: Tu nema prenosa nadležnosti! To je vrlo dobro znao Savjet ministara u prošlom sazivu, kada su prvo usvojili Nacrt osnova za vođenje pregovora i formirali pregovarački tim. Kada je taj tim završio posao, tekst je vratio na Savjet ministara BiH, a Savjet ministara je usvojio Nacrt i proslijedio ga Predsjedništvu BiH na donošenje odluke. Predsjedništvo je donijelo odluku kojom se prihvata protokol i određuje se ministar bezbjednosti da ga potpiše. Da li ja mogu da to stavim u ladicu i kažem neću da potpišem? Ne mogu. Druga stvar, ja smatram da tu nema nikakvog prenosa nadležnosti.

NN: Koji su najveći bezbjednosni izazovi u BiH?
MEKTIĆ: Prvo, borba protiv radikalizma, nasilnog ekstremizma i svih pojava terorizma i terorističkih prijetnji. Drugi moj prioritet je nimalo manje značajan, a to je borba protiv korupcije unutar BiH. Korupcija je jedan od ključnih i osnovnih uzroka siromašenja ove države, njenog ekonomskog zaostajanja i propadanja. Ona ne dozvoljava razvoj društva.

NN: Istekli su svi rokovi za zatvaranje paradžemata i čeka se potez države. Hoće li doći do reakcije države?
MEKTIĆ: Hoće, mi ćemo kao država reagovati na sve što ne radi u okviru Islamske zajednice u BiH. Naše informacije govore da paradžemati koji ne žele da djeluju u okviru IZ nastupaju sa pozicija nasilnog ekstremizma, zagovaraju, veličaju i pozivaju na nasilje.

(Nezavisne novine)