Vijesti 27.05.2019.

MELANOM DAN 2019 Dermatolozi UKC RS podižu svijest o malignim oboljenima kože

ČITANJE: 2 minute

Ljekari Klinike za kožne i polne bolesti UKC RS organizuju i ove godine besplatan pregled kožnih mladeža svim zainteresovanim građanima u cilju otkrivanja osoba sa melanomom ili drugim oblicima raka kože u ranom stadijumu, kao i osoba sa rizikom za obolijevanje od ovih malignih tumora.

U četvrtak, 30. maja 2019 godine u Klinici za polne i kožne bolesti u periodu od 8 do 18 časova, ljekari Klinike će svim zainteresovanim građaninima uraditi besplatan klinički pregled kože, po potrebi i dermoskopski pregled sumnjivih mladeža, izdati nalaz dermatovenerologa, usmeno i pismeno informisati građane o štetnom djelovanju UV zraka i značaju fotoprotekcije.

Zainteresovani građani se mogu naručiti za besplatne preglede putem poziva na telefon broj 051/ 342-486 od 28. i 29. maja 2019. godine u periodu od 8 do 18 časova. Građani na pregled dolaze sa zdravstvenom knjižicom, bez uputnice.

Mladeži su normalna pojava na koži i svaka osoba ih ima barem nekoliko. Međutim, nekada se iz njih može razviti rak kože i to je razlog zašto su ljekari i medicinsko osoblje Klinike za kožne i polne bolesti UKC RS organizovali besplatan godišnji pregled mladeža u cilju ranog liječenja potencijalno opasnih mladeža na koži, prije nego što oni postanu problem. Rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i što ga je moguće dijagnostikovati u ranoj fazi.

Godišnje u svijetu od melanom umre desetina hiljada ljudi. Rano otkrivena bolest je u velikom broju slučajeva je izlječiva. Melanom kože može se nažalost javiti i na nepromjenjenoj koži bez mladeža javiti kod svakog od nas te samim tim svi smo izloženi riziku od nastanka melanoma. Riziku su najviše izložene osobe koje koje imaju svijetlu kožu i koje su sklone opekotinama od sunca, koje su zadobile opekotine od sunca u djetinjstvu, koje puno vremena provode na suncu (npr. zbog posla ili hobija), koje su izložene intenzivnom sunčevom zračenju u kratkom periodu (npr. tokom odmora), koje koriste solarijume, koje imaju više od 50 mladeža, koje u porodici imaju nekog ko je imao rak kože, te populacija starija od 50 godina.

Cilj ljekara i medicinskog osoblja Klinike za kožne i polne bolesti UKC RS organizovanjem ove akcije je usmjereno na podizanje svijesti o opasnosti melanoma i važnosti pravovremenih pregleda .