Svijet 22.10.2022.

Meloni dobija čestitke sa svih strana: Desničari slave novu italijansku vladu, oglasio se i Bajden

ČITANJE: 2 minute

Predsjednica stranke Braća Italije Đrđa Meloni položila je danas zakletvu te je postala premijerka Italije, a odmah nakon svečanosti, brojni zvaničnici čestitali su joj na novoj funkciji. Ono što je interesantno, Meloni i nova desničarska vlada dobili su čestitke kako od političara koji se smatraju desno orijentisanim, tako i od onih koji se nalaze na drugoj strani političkog spektra.Među prvima koji je čestitao Meloni bio je mađarski premijer Viktor Orban koji je na Twitteru uz čestitku objavio i fotografiju s novom premijerkom, prenose Nezavisne.

“Čestitam na formiranju vaše vlade! Sjajan dan za evropsku desnicu”, poručio je Orban.

Komplimenti za formiranje vlade, ali i ponaosob Meloni i Matteu Salviniju stigli su i iz Francuske, a prva koja se oglasila bila je Marin Le Pen.”Upućujem sve svoje želje za uspjeh Meloni i Mateu Salviniju, potpredsjedniku vlade. Svuda u Evropi patriote dolaze na vlast, a s njima i evropska nacija koju tražimo”, poručila je Le Pen.

Čestitke na formiranju desničarske vlade stižu i iz Španije, odnosno potpredsjednika partije Vox Jorgea Buxade.

“Čestitam Meloni na formiranju vlade i to upravo na dan kada se slavi Sveti Ivan Pavao II, čovjek koji je od malih nogu bio u službi svog naroda. Sretno prijatelji”, rekao je španski političar.

Osim desničara, Meloni je čestitke dobila i od drugih političara, a interesantno, oglasio se i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Čestitam prvoj ženi u historiji Italije na poziciji premijera. Želim da nova vlada uspješno odgovori na sve izazove s kojima se suočavamo danas. Radujem se saradnji u osiguravanju mira i prosperiteta u Ukrajini, Italiji i cijelom svijetu”, rekao je Zelenski. Povodom formiranja vlade oglasio se i Džo Bajden, a iz Bijele kuće su poručili kako je Italija jedan od najvažnijih saveznika Sjedinjenih Američkih Država.

“Italija je vitalni saveznik NATO-a i blizak partner, naročito u periodu dok se naše nacije zajedno suočavaju sa zajedničkim izazovima. Radujem se nastavku saradnje i podrške Ukrajini”, naglasio je Bajden.