Vijesti 31.03.2022.

Memorijalni centar Srebrenica Potočari: Sjećanje na ukop prvih 600 žrtava

ČITANJE: 2 minute

U prisustvu velikog broja građana iz cijele Bosne i Hercegovine, bošnjačkih predstavnika Općine Srebrenica, udruženja majki Srebrenice i Bratunca, demobilisanih, invalidskih i logoraških organizacija, predstavnici Međunarodnog foruma solidarnosti „Emmaus“ te drugih organizacija, u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari danas je obilježena 19 godišnjica prve kolektivne dženaze.

Tri dženaze

Tada je, 31. marta 2003. godine, u prisustvu velikog broja preživjelih žrtava, građana iz cijele BiH i svijeta te međunarodnih predstavnika, obavljen ukop prvih 600 identificiranih bošnjačkih žrtava iz jula 1995. godine u Srebrenici.

Iste godine obavljene su još dvije dženaze i ukop još 389 žrtava. Na drugoj dženazi, 11. jula ukopano je 107, a 20. septembra te godine kada je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bil Klinton (Bill Clinton) zvanično otvorio Memorijalni centar, ukopane su još 282 identificirane žrtve.

Učenjem tevhida u musali memorijala, polaganjem cvijeća, i odavanjem počasti svim žrtvama, podsjetili su se kada je prije 19 godina ukopano prvih 600 žrtava.

Do sada je u ovom kompleksu u 21 dženaza ukopano 6.671 žrtava. U toku su pripreme za 22 dženazu 11. jula. Postavljeni su bijeli nišani za sve do sada ukopane žrtve.

Mjesto spasa

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Šefket Hafizović, istakao je da je ovo mjesto 1995. godine trebalo biti mjesto nade, mjesto gdje je spas kod Ujedinjenih naroda zatražilo hiljade Bošnjaka, s pravom jer su ovaj prostor upravo oni proglasili zaštićenom zonom.

Učenje istorije

Umjesto toga, ovo mjesto je postalo sabirni centar u kojem su u julu 1995. godine srebreničke i majke drugih opština, posljednji put vidjele svoje sinove, muževe, braću i ostale srodnike.

Ovo mjesto je simbol stradanja, ali i istinski simbol opstanka, ponosa prkos i nade da će o onom zvjerskom u ljudima buduće generacije učiti kroz izučavanje istorije – naglasio je Hafizović.