Vijesti 23.03.2016.

Memorijalni centar u Donjoj Gradini: Sporno idejno rješenje

ČITANJE: 2 minute
donja-gradina-rjesenje-atv
Prije nego je stigla pred poslanike Parlamenta Srpske, informacija o  procedurama  za idejno  rješenje memorijalnog centra u Donjoj Gradini, povučena je na zahtjev ministra prosvjete.

Tražio je dodatno vrijeme kako bi pribavio mišljenja vjerskih zajednica i udruženja o konačnom idejnom rješenju profesora Slobodana Maldinija. Njegov zadatak je bio da napravi finalno rješenje od  drugoplasiranog i trećeplasiranog projekta na konkursu. Ministar kaže da je sve urađeno po zakonu. Ipak tako ne misle, projektantske kuće i neka udruženja.

“Pošto su pojedinci počeli da se žale i da na neki način forsiraju neka druga rješenja  koja nisu prihvaćena od strane Vlade onda smo morali ići u ovu dodatnu proceduru kako bi zatvorili nekima usta”, izjavio je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Kome konkretno, ministar nije htio da otkrije. Ipak, svoje nezadovoljstvo javno je iskazao jedan od članova žirija, koji se žalio Ministarstvu da prihvaćenim rješenjem nije zadovoljan. U jevrejskoj zajednici kažu da je žalosno što se odugovlači sa tako važnim projektom, napominjući da im još nije stigao zvaničan dopis ministarstva kojim se od njih traži da se izjasne o  memorijalnom centru.

“Ja kao predstavnik jevrejske zajednice u Banjaluci i Jevrejskog kulturnog centra, ću prihvatiti svaki prihvaćen umjetnički prijedlog za izradu tog memorijalnog centra koji će izraziti našu žalost i naše osjećaje prema onima kojih više nema”, rekao je Ari Livne.

I do profesora Vladimira Lukića iz Udruženja Donja Gradina Jasenovac, koji je od početka uključen u projekat, stizale  su žalbe nezadovoljnih. On lično, kaže, daje podršku idejnom rješenju profesora  Maldinija. Smatra da je dao neobično i prepoznatljivo rješenje. Profesor Lukić kaže da bi javna rasprava iskristalisala mnoge stvari.

“Sve ostalo mislim da može ići slobodno u javnu raspravu. Ali na javnu raspravu po mom mišljenju,  vjerski objekti ne mogu ići. Oni moraju biti usaglašeni sa tri vjerske zajednice, pravoslavnom, jevrejskom i romskom. To je pitanje po mom mišljenju koje se treba usaglasiti i uskladiti”, rekao je Lukić.

Šta o svemu misli romska zajednica, danas nismo uspjeli da saznamo, jer se njihovi predstavnici nisu javljali na naše pozive. Prije 20-ak dana, ministar Malešević razgovarao je sa episkopom Jefremom, koji je zatražio dodatne informacije , kako bi o projektu mogao da informiše i Sinod Srpske pravoslavne crkve.

(Atv)