Magazin 05.01.2016.

Mentalni trik koji vam daje kontrolu nad drugima

ČITANJE: 1 minuta
zena samouvjerena
Mnoštvo je self help knjiga, life coacheva i ostalih “institucija” koje nude pregršt savjeta kako podići samopuzdanje, djelovati odlučno – ukratko istrenirati moć. Međutim, šta o svemu kaže nauka?

Psiholozi su dokazali kako je dovoljna jedna jednostavna strategija, koju ne treba vježbati, ne zahtijeva odricanje niti vas prisiljava da budete gad prema drugima.

Tehnika koju su razvili dr. sci. Gavin Kilduff i dr. sci. Adam Galinsky svodi se na to da se prisjetite trenutka u kojem ste se osjećali moćno, a njihov pristup je i naučno dokazan.

Istraživači su podijelili ispitanike u tri grupe – jedna se trebala prisjetiti situacije u kojoj su drugi imali moć nad njima, druga se trebala sjetiti situacije u kojoj su utjecali na druge, a kontrolna grupa je samo trebala opisati zadnju kupovinu. Potom su ih spojili te su im dali zadatak odglumiti scenarij preživljavanja na Arktiku.

Potom su se trebali međusobno ocijeniti, procjeniti ko je imako koliki utjecaj u grupi i sl. Za dva dana su se ponovo okupili i dobili novi zadatak – osmisliti organizaciju za zaštitu okoliša.

U obje situacije, grupom su rukovodili oni koji se prisjećali trenutaka kada su bili moćni.

(Fokus.ba)