Vijesti 08.12.2015.

Menza će biti dostupna samo stanarima Studentskog centra “Nikola Tesla”

ČITANJE: 2 minute
Menza BL
Bez ishrane u menzi Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci ostaće na stotine studenata koji tu ne stanuju, jer je rukovodstvo centra odlučilo da mora ograničiti broj korisnika koji se tu svakodnevno hrane, a nisu stanari doma.

Takvu odluku donio je Upravni odbor ovog centra, a razlog za to jeste što nema novca da se pripreme obroci za sve studente koji žele da se hrane u domu, ako u njemu nisu smješteni.

Naime, ranijih godina u studenjaku su se hranili mnogi koji su došli na studije u Banjaluku. Uz aplikaciju im je bila dovoljna samo potvrda da su redovni studenti i mogli su kupiti sebi bonove za doručak, ručak i večeru.

– Ovo je zaista loše! Šta da radi stotine studenata koji stanuju privatno, jer nisu uspjeli dobiti dom. Hrana u menzi im je bila jedina šansa da olakšaju troškove studiranja – ističe ogorčeno student treće godine ekonomije Marko V. iz Vlasenice.

Nezadovoljni su i predstavnici Unije studenata RS. Iako su svjesni da studentski dom ne dobija iz budžeta novac za sve studente koji žele u njemu da se hrane, poručuju da se mora pronaći drugo rješenje.

– Tražićemo sastanak sa rukovodstvom centra da se u menzi mogu hraniti svi redovni studenti. Ako je za to jedino rješenje i neka realna korekcija cijena obroka, prihvatljivo je, samo ne smijemo dozvoliti da stotine studenata ostane bez ishrane u domu – rekao je predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović.

Direktor SC “Nikola Tesla” Zoran Babić poručuje da je trenutno moguće listu korisnika u studentskoj menzi povećati za 140 studenata, ali da nikako ne mogu primiti 1.000 studenata koji nisu njihovi stanari. Bar ne, kako kaže, po sadašnjim cijenama obroka, što znači da je jedino rješenje – korekcija cijena.

– Ako napravimo određene korekcije cijena moći ćemo obezbijediti i obroke većem broju studenata – kaže Babić.

A te bi cijene kako dodaje, bile minimalne. Prema njegovoj procjeni, otprilike tri puta veće nego sadašnje.

Babić objašnjava da Vlada RS na osnovu odluke iz 2012. godine za svakog studenta smještenog u studentskom centru izdvaja po pet maraka dnevno.

– Prema posljednjem izvještaju imali smo 1.417 studenata kod nas smještenih. Na osnovu tog broja resorno Ministarstvo je i obračunalo godišnji grant, i to je grupa studenata koju isključivo možemo finansirati za ishranu. U odluci stoji i da shodno potrebi studenata koji ne žive u domu, a žele da se hrane u menzi po subvencionisanim cijenama taj grant može biti uvećan maksimalno do 25 odsto – naglašava Babić.

(Glas Srpske)