Svijet 11.01.2021.

MERKEL: Brisanje Trampovog Tviter naloga problematično sa stanovišta slobode mišljenja

ČITANJE: 3 minute

Nemačka kancelarka Angela Merkel je okarakterisala kao “problematično” brisanje sa Tvitera naloga američkog predsednika Donalda Trampa.

Tviter je u petak isključio Trampa iz svoje mreže, navodeći kao razlog opasnost od “novog podsticanja nasilja”, posle upada demonstranata u zgradu američkog Kongresa.

Odgovarajući na pitanje o odluci Tvitera, portparol nemačke vlade Štefen Zajbert je izjavio da društvene mreže nose veliku odgovornost, kako politička komunikacija ne bi bila zatrovana mržnjom, lažima i podsticanjem nasilja.

Zajbert je, međutim, dodao da je sloboda mišljenja pravo od “osnovnog značaja”.

Na to osnovno pravo se može uticati, ali na temelju zakona, a ne na osnovu odluka uprave društvenih mreža. Gledano iz tog ugla, Angela Merkel smatra da je problematična trajna blokada Trampovog naloga na Tviteru, rekao je Zajbert.

Fejsbuk je u četvrtak suspendovao Trampov nalog, navodi AP.

Seibert je prenio razmišljanja Merkelove kako bi američka vlada trebala slijediti Njemačku u prihvaćanju zakona koji bi ograničili raspirivanje negativnih strasti preko društvenih mreža umjesto da takve odluke prepusti Twitteru i Facebooku koji mogu kreirati sami svoja pravila. Njemačka je zakon protiv širenja govora mržnje prihvatila 2018. godine. I zbog toga je Seibert podržao raniju odluku Twittera da neke od poruka na Trumpovom računu definira kao “one koji zavode na pogrešne zaključke”.

I Francuzi šokirani

Taj je stav podržao i Clément Beaune, francuski ministar za europska pitanja. Rekao je da je bio “šokiran” kad je vidio da privatna tvrtka donosi tako važnu odluku.

“O ovome bi trebali odlučiti građani, a ne izvršni direktor”, rekao je u za Bloomberg TV. “Potrebna je javna regulacija velikih mrežnih platformi”, dodao je. I tako otvorio pitanje koje već dulje vremena nije definirano – jesu li društvene mreže samo platforme ili ih treba smatrati medijima koji moraju snositi odgovornost za objavljeno.

Još je oštriji bio Bruno Le Maire, francuski ministar financija koji je rekao da za “regulaciju digitalnih divova ne može biti odgovorna sama digitalna oligarhija”. “Šokiran” tom odlukom, ministar je osudio “prijetnju” te “digitalne oligarhije” za “države i demokracije” i ustvrdio da su “suvereni naroda”, “države” i “pravosuđe” jedini legitimni za “regulaciju digitalnih divova”.

Francuska je jedna od zemalja koja je ušla u sukob s Trumpovom administracijom oko pitanja reguliranja digitalnih moćnika primarno po pitanju oporezivanja, ali i kad je riječ o nužnom plaćanju korištenja vijesti izdavačkoj industriji. Na tom je temelju i EU krenula u reguliranje rada najvećih digitalnih tvrtki među kojima je Twitter, pa Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google i drugi s ciljem da regulator ima pravo natjerati plaforme da uklone nezakonit sadržaj. U SAD-u je taj europski potez naišao na reakciju, ali vrlo blagu pa je skupina zastupnika krenula u kreiranje zakonodavstva koje bi zrcalilo europski GDPR.

Francuska vlada pokušala je 2020. zakonskim putem regulirati govor mržnje na internetu, no Ustavno vijeće odbacilo je u lipnju tu inicijativu, ocijenivši da zadire u slobodu izražavanja. Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attall je s tim u vezi kazao da „postoji razlika između ublažavanja sadržaja i onemogućavanja izražavanja”. Attall se oglasio i u ponedjeljak i ocijenio je da je “ušutkavanje” jedne osobe na društvenim mrežama, koje su postale “oblik društvenog prostora”, dvojbeno zbog “izostanka kriterija posebno propisanih zakonom” za takve slučajeve.

(Agencije, Jutarnji list)