Svijet 17.04.2023.

Merkel će primiti odlikovanje za rekordnih 16 godina na čelu Njemačke

ČITANJE: 2 minute

Bivša kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak će biti odlikovana najvišim njemačkim odlikovanjem u znak priznanja za skoro rekordnih 16 godina na čelu zemlje.

Predsjednik Frank Valter Štajnmer planira da dodijeli Veliki krst reda zasluga za posebna postignuća kancelarki u četiri mandata, koja će postati tek treći bivši čelnik koji je dobio taj nivo odlikovanja. Ostala dvojica bili su Konrad Adenauer, prvi čelnik Zapadne Njemačke, i Helmut Kol, koji je Njemačku doveo do ponovnog ujedinjenja.

Prva žena na čelu Njemačke

Merkel (68) bila je prva žena na čelu Njemačke i prva kancelarka koja je odrasla iza čelične zavjese u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj.

Odstupila je u decembru 2021. s dobro cijenjenim rekordom vođenja najveće evropske ekonomije kroz niz kriza, uključujući globalnu finansijsku krizu, dužničku krizu u evrozoni i pandemiju COVID-19. Nije se kandidovala za peti mandat i završila je mandat kao druga najdugotrajnija čelnica Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, deset dana manje od rekorda nekadašnjeg mentora Kola.

Nasljeđe Merkel privuklo je sve više kritika od njenog odlaska, uglavnom zbog ruske invazije na Ukrajinu u punom opsegu. Odlučno je branila svoje diplomatske napore, rekavši da je mnogo kritikovani mirovni sporazum iz 2015. za istočnu Ukrajinu Kijevu kupio dragocjeno vrijeme.

Prirodni gas iz Rusije

Takođe se nije izvinjavala u vezi s odlukama svoje vlade da kupi velike količine prirodnog gasa od Rusije, primarnog snabdjevača gasom Njemačke, kada je otišla s dužnosti, rekavši prošle godine da su “iz perspektive tog vremena” te odluke imale smisla.

Merkel je zadržala relativno nizak profil otkako je otišla s vlasti i držala se podalje od trenutnih političkih prepirki. Očekuje se da će njen nasljednik Olaf Šolc prisustvovati ceremoniji u ponedjeljak, prenosi AP.

(Agencije)