Svijet 26.10.2020.

Merkel: Čekaju nas veoma, veoma teški mjeseci

ČITANJE: 2 minute

U Njemačkoj je ove subote postignut rekord s 14.714 novozaraženih virusom korona, a današnjih 8658 slučajeva je tipičan jer ponedjeljkom uvijek ima manje evidentiranih novozaraženih.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je održala sastanak s čelnicima svoje stranke iz svih pokrajina i upozorila ih kako “nas čekaju veoma, veoma teški mjeseci”. Polazi od toga da će broj novozaraženih i dalje rasti i da barem do februara neće biti velikih manifestacija. Ove sedmice se održava konferencija vlada svih njemačkih pokrajina, gdje će se raspravljati o trenutnom stanju, a za list Bild je Merkel izjavila kako “nema dobar osjećaj” oko toga što nas još čeka. “Tako to više ne može ići”, izjavila je kancelarka.

Prije svega se na sastanku čelnika pokrajina očekuje dogovor o više sloge oko mjera u suzbijanju pandemije. S obzirom na to da su mjere u nadležnosti pokrajina, to neminovno vodi u šumu propisa i odredbi.

“Trebamo jedinstveni katalog mjera. Građani žele transparentnost, žele znati što znači kad njihov okrug bude proglašen crvenim, žutim ili zelenim”, izjavio je Tobias Hans (CDU), premijer savezne pokrajine Saarland.

Postavlja se i pitanje školske nastave: usprkos uobičajenim predodžbama kako djeca ne šire zarazu, predsjednik njemačke udruge učitelja Hans-Peter Meidinger upozorava da škole mogu imati mnogo veći utjecaj na širenje virusa nego što se misli. “Školstvo u Njemačkoj je najveća svakodnevna masovna manifestacija s preko 10 milijuna sudionika. Tu savjetujem golem oprez.”

Ovog vikenda je Angela Merkel još jednom upozorila kako trenutne okolnosti zahtijevaju ograničavanje društvenih kontakata i poštovanje propisa. Hoće li to značiti i lockdown u Njemačkoj? Neki političari, poput Karla Lauterbacha (SPD), zalažu se za “veoma kratak, vremenski ograničen djelomični lockdown” jer je sad posljednji trenutak da se nešto učini kako broj novozaraženih ne bi postao još veći.

(E.M/Banjaluka.net)

Oznake: Angela Merkel