Svijet 24.08.2020.

MERKEL: Navaljni otrovan, počinioci moraju snositi odgovornost

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Rusiju da istraži slučaj navodnog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navalnog.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom u Berlinu pozvala Rusiju da osigura da počinioci snose odgovornost za navodno trovanje Navaljnog, prenosi Srna.

“Oni koji su odgovorni moraju biti identifikovani i moraju snositi odgovornost”, istakla je Merkelova.

Navaljni se nalazi u bolnici u Berlinu nakon što je prošle sedmice kolabirao u avionu u Rusiji.

Njemački ljekari tvrde da postoje naznake da je Navaljni otrovan.

Testiranje je pokazalo da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni vjerovatno otrovan, saopštila je danas berlinska klinika Šarite, u koju je prebačen iz Rusje na liječenje.

U saopštenju se navodi da je tim ljekara, koji su pregledali Navaljnog, utvrdio prisustvo inhibitora enzima holinesteraze, supstance koja se nalazi u nekim lijekovima, ali i u pesticidima i nervnim agensima, prenosi AP.

Doktori, međutim, navode da u ovom trenutku ne mogu da utvrde kojoj je od tih supstanci Navaljni bio izložen.

U saopštenju se kaže da je on i dalje na intenzivnoj njezi u indukovanoj komi, kao i da je njegovo stanje ozbiljno, ali da mu život nije ugrožen.

Navaljni, dugogodišnji protivnik predsjednika Vladimira Putina i borac protiv korupcije, onesvijestio se u avionu za Moskvu u četvrtak, nakon što je popio čaj za koji njegovi saradnici vjeruju da je bio otrovan.

(SB/banjaluka.net)