Svijet 31.08.2021.

Merkel: Ne morate se zvati Klaus ili Erika da biste bili Nijemci

ČITANJE: 2 minute

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da su migranti koji se dosele u Njemačku Nijemci čak i pored njihovih imena koja zvuče kao da pripadaju strancima.

Kako prenosi Reuters, Merkel je govorila na ceremoniji obilježavanja 60. godišnjice potpisivanja ugovora između Njemačke i Turske, kojim je dovedeno stotine hiljada Turaka u Njemačku kako bi popunili nedostatak u radnoj snazi tokom 1960-ih godina. Tom prilikom njemačka kancelarka je kritikovala raširenu naviku među Nijemcima da zapitkuju Turke rođene na njemačkom tlu odakle dolaze.

“Imigracija ne može biti napor sedam generacija koji se nikada ne okončava jednostavno zato što se ne zovete Klaus ili Erika. Pitanje je koliko dugo osoba koja očigledno nema njemačko ime mora da se integrira prije nego što bude integrirana. Mislim da bi svako trebao imati šansu, na kraju kada dobije njemačko državljanstvo, da se smatra dijelom ove zemlje, i tu ime ne smije igrati ulogu” poručila je njemačka kancelarka.

Podsjećamo, Merkel je donijela odluku 2015. godine da Njemačka prihvati skoro milion tražilaca azila, većinom iz Sirije i Iraka. Ova odluka donijela joj je međunarodne pohvale, ali je izazvala kritike u njenoj zemlji dok vladajući konzervativci gube podršku u anketama javnosti a krajnja desnica osvaja mjesta u nacionalnom parlamentu, prvi put od nacističke ere iz perioda 1933.-1945.

Njemačka savezna agencija za rad procjenjuje kako je najvećoj evropskoj ekonomiji potrebno da apsorbuje oko 400.000 migranata godišnje kako bi se sanirao manjak radne snage.

Njemačka je uložila milijarde dolara u kurseve jezika i obuku kako bi pomogla tražiocima azila da uđu na tržište rada, učeći iz grešaka koje ke počinila s turskim radnicima koji nisu primili nikakvu pomoć da nauče jezik i unaprijede svoje vještine.

(E.M)

 

Oznake: Angela Merkel