Svijet 25.02.2022.

Merkel osudila napad na Ukrajinu: Prekretnica u istoriji Evrope

ČITANJE: 1 minuta

​Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila ruski napad na Ukrajinu i dala punu podršku aktuelnom kancelaru Olafu Šolcu u njegovim nastojanjima da zaustavi akciju Vladimira Putina.

“Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u istoriji Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja je najoštrije osuđujem”, rekla je Merkel.

Kazala je kako se u ovom trenutku saosjeća s ukrajinskim narodom i njegovim vođstvom.

“Moje misli i solidarnost u ovim groznim trenucima su sa ukrajinskim narodom i vladom predsjednika Volodimira Zelenskog”, rekla je bivša njemačka kancelarka.

Izrazila je punu podršku naporima vlade njezinog nasljednika Olafa Šolca (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) da zajednički s Evropskom unijom, SAD-om, partnerima u grupi G7 i NATO-u pruže otpor napadu predsjednika Putina.

Merkel je zabrinuta
“Sa zabrinutošću pratim razvoj događaja”, rekla je Merkel. Ona je dodala kako ovaj put, za razliku od 2014. kada je, u vrijeme dok je ona bila kancelarka, Putin okupirao Krim, ovaj napad pogađa čitavu Ukrajinu.

Merkel se u prošlosti zalagala za održavanje dijaloga s Moskvom te je isto tako podržavala gospodarski projekt gasovoda Sjeverni tok 2.

Od odlaska u mirovinu početkom decembra Merkel izbjegava izjašnjavati se o aktualnim temama, prenose mediji.

(E.M)