Svijet 22.06.2021.

MERKEL: U EU neophodna zajednička pravila za putovanja, da smo ih imali ne bi bilo krize u Portugalu

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje zbog nepostojanja zajedničkih pravila u Europskoj uniji za putovanja, dok Europa strahuje od širenja delta varijante covida-19.

“Žao mi je što do sada nismo postigli zajednički stav država članica o pravilima putovanja”, izjavila je šefica njemačke vlade na konferenciji za novinare u Berlinu uz predsjednicu Europske komisije, Ursulu von der Leyen, prenosi index.hr.

“Možda smo mogli izbjeći situaciju u Portugalu. Zato moramo još više raditi”, dodala je.

Lockdown u Lisabonu

Suprotno ublažavanju mjera u više europskih zemalja, portugalska vlada je morala zabraniti ulaske i izlaske tijekom vikenda u područje Lisabona.

Prošlog tjedna je Portugal imao najvišu dnevnu razinu novooboljelih od veljače.

“Posljednjih mjeseci smo postigli napredak, ali ne do razine koju bih željela u Europskoj uniji”, rekla je Merkel uoči europskog summita u četvrtak i petak.

“Važno je i dalje što brže provoditi cijepljenje”

Ursula von der Leyen je ocijenila da je “pitanje vremena” kada će varijanta delta postati dominantna u Europi.

“Važno je i dalje što brže provoditi cijepljenje”, dodala i objasnila da se radi o utrci s najzaraznijom varijantom.

Dvadeset sedam zemalja EU nedavno su se dogovorile koordinirati mjere za pojednostavljivanje putovanja unutar EU tijekom ljeta uz covid-potvrdu, ali predviđaju mogućnost ponovnog uvođenja mjera u slučaju pojave neke opasnije varijante.

Od 1. srpnja osoba s europskom potvrdom da je cijepljena, da ima negativan test ili je preboljela covid može putovati unutar EU bez ograničenja.

(SB)

Oznake: Angela Merkel