Svijet 29.09.2020.

MERKEL: Zabrana većih okupljanja u Njemačkoj, novčane kazne za prekršioce

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka će zabraniti veća okupljanja i novčano će kažnjavati osobe koje ne poštuju regulative uvedene radi suzbijanja širenja virusa korona tokom jeseni i zime, rekla je danas kancelar Angela Merkel.

Merkelova je nakon razgovora sa premijerima 16 njemačkih pokrajina istakla da će zabrane biti ciljane, da će po svaku cijenu izbjegavati blokadu cijele zemlje, te da je održanje privrede prioritet.

U odnosu na druge evropske zemlje, Njemačka je imala relativno nisku stopu zaraze i smrtnosti od virusa korona ali Merkelova je naglasila da bi broj zaraženih mogao dostići 19.000 dnevno ako se nastavi sa trenutnim trendom.

U Njemačkoj je registrovano 2.089 zaraženih, čime je broj zaraženih dostigao 287.421 uz 9.471 umrlih.

“Naučili smo dosta i dobro smo prošli tokom ljeta i sada nam predstoji teži period, jesen i zima. U pojedinim oblastima primijetan je rast broja zaraženih što izaziva zabrinutost”, naglasila je Merkelova.

Prema njenim riječima, strategijom “gašenja žarišta” biće ograničeno prisustvo privatnim zabavama na 25 ljudi, a u javnosti do 50 u oblastima gdje stopa zaraženosti bude u roku od sedam dana 35 na 100.000 stanovnika.

Ukoliko stopa dostigne 50 na 100.000 stanovnika, privatne proslave biće ograničene na deset, a u javnosti na 25 osoba.

Mekelova je dodala da je prioritet i da škole i obdaništa ostanu otvoreni.

(Srna)