Politika 29.04.2019.

Merkelova i Makron sa liderima iz regiona na samitu u Berlinu, Kosovo u fokusu

ČITANJE: 3 minute

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron sazvali su za danas sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije.

Sastanku će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Srpskoj delegaciji u Berlinu neće biti lako, kaže Vučić, na šta već unaprijed upućuju “čudni momenti”, poput formata sastanka i izbora učesnika.

Na sastanak u Berlinu, između ostalih, pozvani su slovenski premijer Marjan Šarec i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, ali ne i premijerka Rumunije, premijeri Mađarske i Bugarske. Umjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je dobio najveći broj glasova na prošlim izborima, ide predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu, Denis Zvizdić.

Tim izborom, jasno je da će Srbija biti jedina koja će govoriti protiv nezavisnosti Kosova, kaže Aleksandar Vučić, ocjenjujući da im neće biti lako. Ipak, nada se da će domaćini sastanka imati sluha.

– Vjerujem da će imati izbalansiran pristup i gledati kako da se problemi, između Beograda i Prištine, za koje vjerujem da nismo dodatno izazivali, riješe. Biće pritisaka na Srbiju da – rekao je Vučić.

Vučić je prije sastanka razgovarao sa ruskim predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsjednikom Kine Si Đinpingom. To je veoma važno, jer je Srbija time dobila neku vrstu štita, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

– Odlazimo na skup da ne bismo bili oni koji ne prihvataju dijalog, ali s druge strane, ne prihvatamo ni kapitulaciju. Da bi mala zemlja u tome mogla da istraje, važno je da uz sebe ima jake sile, kao što su Rusija i Kina i definitivno svi sada dobijaju novu poruku – da su Moskva i Peking uz nas – istakao je Anđelković.

Predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocjenjuje da bi rezultat sastanka u Berlinu mogao da bude definisanje narednih koraka za deblokadu dijaloga.

Njemačka, tvrdi, hoće da zatvori svaku raspravu o statusu Kosova i ima veoma rigidan stav kada je riječ o promjeni granica.

– Bez učešća SAD, koje imaju najveći kapacitet da utiču na sve što se dešava u i oko KiM, ne može se postići nikakvo rješenje. Naravno, bez Kine i Rusije kao stalnih članica, to rješenje ne može da bude verifikovano – zaključuje Drecun.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio da nema velika očekivanja od samita u Berlinu i dodao da će u Njemačkoj zatražiti pripajanje “preševeske doline” Kosovu i poručio da “neće dozvoliti razgovore o razmjeni teritorija”.

Ponovio je da bi bilo od interesa da se Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe priključe Kosovu.

– Nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima nikakav dvojni suverenitet, njemačko – njemački model, model Republike Srpske – rekao je Tači.

(RTRS)

Oznake: Denis Zvizdić