Svijet 09.03.2021.

MERKELOVA NA MUKAMA: Ostavke dva političara iz vladajućeg bloka, uzimali proviziju za maske

ČITANJE: 4 minute

Dvojica njemačkih političara, Nikolas Löbel (CDU) i Georg Nüsslein (CSU), u ponedjeljak su objavili da daju ostavke na sve dužnosti i izlaze iz stranke nakon što je otkriveno da su prilikom nabave zaštitnih maski uzeli po 250.000 eura provizije. I nakon tih ostavki vladajuća demokršćanska koalicija Angele Merkel je pod pritiskom.

Pitanje je kako će se afera dalje rasplitati: političarka Ljevice Janine Wissler očekuje nova otkrića, a Zeleni prozivaju šefa CDU Armina Lascheta da je i sam bio upetljan u sumnjive narudžbe zaštitne epidemiološke opreme. Ministar zdravstva Jens Spahn poručio je da želi objaviti imena svih zastupnika koji su sudjelovali u nabavi zaštitnih maski preko njegova ministarstva, no to može učiniti tek nakon dogovora s vodstvom Bundestaga, prenosi Jutarnji list.

Predsjednik njemačkih demokršćana (CDU) Armin Laschet pozvao je jučer na raščišćavanje situacije u stranci. Ako je još netko slično radio, neka se izjasni, pozvao je Laschet. Šef CDU tvrdi da ne zna ima li još takvih slučajeva.

Razotkrio ih je Spiegel

Međutim, eurozastupnica Zelenih Jutta Paulus prozvala je samog Lascheta zbog nabave zaštitne opreme od modne tvrtke Van Laack. Laschet je premijer pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, koja je naručila robu od Van Laacka, koja se ispostavila nekvalitetnom. Posao je sklopljen na inicijativu Laschetova sina koji posluje s Van Laackom, prenosi Deutschlandfunk. Na pitanje hoće li afera političara CDU-CSU s nabavom maski koristiti socijaldemokratima uoči lokalnih izbora koji se ovaj vikend održavaju u Porajnju-Falačkoj, SPD-ova premijerka te savezne pokrajine Malu Dreyer odgovorila je da od toga neće profitirati niti jedan političar.

“To je naštetilo kompletnoj politici”, ocijenila je. Izbori su krajem tjedna i u Baden-Württembergu, a na jesen su novi izbori za Bundestag.

Mislim da nije riječ o pojedinačnim slučajevima, takav sustav postoji u uniji (CDU-CSU) već više godina, poručila je Janine Wissler, novoizabrana supredsjedateljica Ljevice (Die Linke). Podsjetila je na dugu tradiciju crnih fondova, lobiranja i korupcije u uniji. Koalicija CDU-CSU najavila je novi kodeks ponašanja za zastupnike u Bundestagu, kojim bi se definiralo što sve smiju raditi mimo zastupničkog posla, no kritičari smatraju da to nije dovoljno. “Politika mora djelovati u interesu šire javnosti i ne smije biti pod utjecajem interesa biznisa, od kojih zastupnici zarađuju dobar novac, kao što je bilo u poslu s maskama”, poručuje Janine Wissler.

Istraživački novinari tjednika Der Spiegel prošli su tjedan objavili priču o 34-godišnjem Nikolasu Löbelu, zastupniku CDU u Bundestagu od 2017., koji se paralelno bavio poslom savjetnika za nekretnine. “Uvijek me je zanimala prava ravnoteža između biznisa i politike”, izjavio je jednom. Löbel je 24. travnja 2020. poslao mail jednoj tvrtki u zdravstvenom sektoru nudeći posredovanje u nabavi maski, u trenutku velike nestašice. Nudio je da može osigurati isporuku maski iz Kine pouzdano i brzo putem tvrtke Bricon Technology GmbH sa sjedištem u Wurmlingenu.

Vlasnik te tvrtke je moj kolega zastupnik iz Kine, član Kineskog narodnog kongresa, napisao je zastupnik. Ponudio je, među ostalim, kineske FFP2 maske po 4,40 eura plus PDV, ali uz proviziju od 0,12 eura plus PDV, što treba platiti njemački kupac. Novinari Spiegela pišu da je Nikolas Löbel slao više takvih mailova, pa i s mail adrese Bundestaga: za njemačke kupce provizija je bila 40 centi, a za međunarodne 24 centa.

Iznos od 250.000 eura

Prije toga je Državno tužiteljstvo u Münchenu objavilo da sumnjiči zastupnika i potpredsjednika bavarskog CSU Georga Nüssleina da je uzeo 660.000 eura provizije za poslove s maskama u više saveznih pokrajina. Istražitelji su pretražili 13 lokacija, među ostalim i Nüssleinov ured u Bundestagu. Sada se spominje iznos od 250.000 eura.

U prvom valu pandemije, kad je vladala velika nestašica maski, njemačko Ministarstvo zdravstva potpisalo je ugovore “teške” šest milijardi eura. Spiegel je objavio da su istraživali dvadesetak zastupnika koji su se petljali u posao s maskama. Problem je nastao kad je Ministarstvo pod vodstvom Jensa Spahna (CDU) objavilo da svakom nabavljaču od minimalno 25.000 komada FFP2 maski jamče cijenu od 4,5 eura po maski.

To je puno više nego u normalnim uvjetima, pa je ponuda privukla brojne biznismene i mešetare iz Njemačke i inozemstva. Non niz tih dogovora završio je na sudu jer su maske ili bile neispravne, ili su prekasno stigle. U veljači su se vodila 62 takva sudska procesa.

(SB)

Oznake: Angela Merkel, CDU