Svijet 14.11.2021.

MERKELOVA NEVAKCINISANIM NIJEMCIMA: Molim vas, razmislite još jednom

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila nevakcinisanim sugrađanima da “ponovo razmisle” o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Obratila im se u trenutku kada se u u ovoj državi registruje najveći dnevni broj pozitivnih na virus od početka pandemije. Ocijenila je da su pred Nijemcima, kako je navela, teške sedmice, prenosi Klix.

“Možete vidjeti da sam veoma zabrinuta. Ovim putem poručujem onima koji nisu vakcinisani: molim vas, razmislite ponovo”, izjavila je Merkel.

Prema podacima njemačkog Instituta za zarazne bolesti “Robert Koch”, broj zaraženih na 100.000 stanovnika dosegao je 277,4. Do sada ovaj broj najveći je bio u decembru prošle godine – iznosio je 197,6.

Kancelarka je pozvala na jedinstvo u borbi protiv pandemije smatrajući da se može prekinuti predstojeći pandemijski val.

“Ako budemo ujedinjeni, ako budemo savjesni prema zaštitnim mjerama, možemo znatno sačuvati našu državu tokom zime. Postoji realna prilika da prekinemo teški jeseno-zimski pandemijski val”, rekla je.

Centralna vlast i čelnici 16 saveznih pokrajina sljedeće sedmice će razmatrati o mogućem pooštravanju epidemioloških mjera. Njemačka nije jedina evropska zemlja koja se bori protiv još jednog pandemijskog vala, piše list Independent.

(SB)

Oznake: Angela Merkel