Svijet 09.12.2020.

Merkelova podržala uvođenje strogih restrikcija u Njemačkoj

ČITANJE: 1 minuta

Njemački kancelar Angela Merkel podržala je danas pozive za uvođenje strožih restrikcija povodom epidemije virusa korona u ovoj zemlji, uključujući zatvaranje radnji poslije Božića.

Merkelova je rekla poslanicima njemačkog parlamenta da vakcine same neće promijeniti kurs pandemije u prvom kvartalu sljedeće godine.

Najveća evropska ekonomija je djelimično zatvorena već šest sedmica. Kafići i restorani ne rade, ali su radnje i škole otvorene. To je zaustavilo eksponencijalni rast epidemije, ali dnevni broj infekcija i dalje je visok.

Merkelova je rekla da regionalni lideri treba da prate savjete nauke, koja poziva ljude da dodatno umanje obim kontakata sa drugima.

“Bilo bi dobro da se ozbiljno shvati ono što nam govore naučnici. Nećemo moći da vakcinišemo toliko ljudi u prvom kvartalu 2021. godine – što je zimski kavrtal – da bismo vidjeli značajnu promjenu”, rekla je ona.

Prema njemačkom federalnom sistemu, ovlaštenja za uvođenje strožih restrikcija imaju regionalne uprave. Merkelova se odavno zalaže za striktnija ograničenja, ali se tome odupiru pojedini lideri pokrajina, naoričito oni čiji su regioni slabije pogođeni.

Merkelova je rekla da škole treba da produže raspust do 10. januara ili da do tada ponude onlajn časove.

(Srna)