Magazin 31.12.2015.

Meša Selimović: Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmjeh!

ČITANJE: 2 minute
Mesa Selimovic
Mehmed Meša Selimović (Tuzla, 26. aprila 1910 – Beograd, 11. juli 1982) je bio srpski pisac muslimanske vjeroispovesti. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Nakon završeng fakulteta, radio je kao profesor Građanske škole, a poslije biva postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji.

U prvim godinama rata hapse ga zbog saradnje sa Narodnooslobodilačkim pokretom. U maju 1943. prelazi na oslobođenu teritoriju i postaje član komunističke  partije. Od 1944. godine prelazi u Beograd gdje se bavi značajnim političkim i kulturnim djelatnostima.

Od 1947.  živi i radi u Sarajevu, sve do 1971. kada se opet vraća za Beograd, gdje i umire 11. jula 1982. godine.

  •  Kasno je za sjećanja, uzalud se javljate, beskorisne su vaše nemoćne utjehe i podsjećanja na ono što je moglo da bude, jer što nije bilo, nije ni moglo da bude. A uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo. Vi ste varka koja rađa nezadovoljstvo, varka koju ne mogu i ne želim da otjeram, jer me razoružava i tihom tugom brani od patnje.

 

  •  Ne mijenjaj svoju prirodu. Neki jure za srećom, drugi je stvaraju. Kada ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, pokaži mu da imaš hiljadu razloga za osmjeh.

 

  •  Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je kako ne bi boljela. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio onim što više ne postoji. Ovako se miješaju utvare i život, pa nema ni čistog sjećanja, ni čistog života.

 

  •  Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog.

 

  • Tako je bolje, bez slatkih riječi, bez praznog smiješka, bez varanja. Sve je lijepo dok ništa ne tražimo, a prijatelje je opasno iskušavati. Čovjek je vijeran samo sebi.

 

  •  Dobar čovjek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo.

 

  • Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

 

  •  Čudan svijet, ogovara te, a voli, ljubi te u obraz, a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada.

(Opanak.rs)