Vijesti 15.01.2016.

Mesoprerađivači podvaljivali meso iz Poljske i Rumunije kao domaće

ČITANJE: 2 minute
prerada mesa
Pojedinim mesoprerađivačima iz BiH izvoz goveđeg mesa u Tursku je zabranjen, jer su pod domaćim pokušali da “podvale” meso iz Poljske i Rumunije. Kako nezvanično saznajemo, veterinarski inspektori su falsifikovali ušne markice i dokumentaciju, a mesoprerađivači prodavali kravlje kao meso bika i zamrznuto kao svježe.

Aferu je otkrilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Ministar Mirko Šarović tvrdi su još u septembru naložili nadležnim institucijama oštrije kontrole, i da su tada sve otkrili.

-Zatvoreni su izvozni objekti koji krše međudržavni aranžman, a aktivnosti nadležnih institucija BiH po ovom pitanju su u toku- rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako nezvanično saznajemo, izvoz je zabranjen preduzeću “Suša” iz Visokog, odakle danas nismo dobili nikakav komentar. Za glavu se hvataju i domaći stočari, koji su počeli da se žale zbog otkupne cijene, koja je sa oko 4,5 pala na 3,5 marke, dok prerađivači za kilogram mesa u Turskoj dobiju 10 maraka. Vitomir Glišić iz Klašnica prošle godine je poslao 115 bikova za Tursku. Strahuje da od prodaje ove godine neće biti ništa.

-Trenutno imam 105 komada na stanju, moglo je biti i više, ali nismo sigurni ni u šta više, ne znamo ni sa ovim šta je. Prošle godine sam izvezao sve baš preko Ante Šišovića. Sad se već zatvorilo tržište, nema, niko ne uzima, stoji sve- priča Vitomir Glišić.

Izvoz mesa iz BiH u Tursku domaći političari nazvali su poslom vijeka, a prošle godine, govedina je donijela skoro 100 miliona maraka. Čak deset puta više nego u 2014. Ko je odgovoran za sramotu – nismo saznali. Spoljnotrgovinska komora izdaje sertifikate o porijeklu, na osnovu dokumentacije koju pribavljaju mesoprerađivači i Kancelarija za veterinarstvo BiH. Svi peru ruke i poručuju – više će se znati kada inspektori obave svoj posao. SIPA je tražila izuzimanje dokumentacije od svih nadležnih, uključujući i UIO, koja se bavi carinjenjem.

-Mi smo naš posao carinjenja obavljali u skladu sa zakonskim procedurama i zakonima. Šta se dešavalo u unutrašnjem prometu i šta su radile veterinarske inspekcije u BiH, mi tih informacija nemamo- kazao je Miro Džakula, direktor UIO BiH.

Da li će se domaće goveče ponovo naći na turskim trpezama, znaće se tek u martu. Do tada, nadležni uvjeravaju da sporazum sa Turskom nije ugrožen, i da su blokade izvoza samo privremene.

(ATV)

Oznake: Mirko Šarović